Februari 2018

Mars >><< Januari


Torsdag 1 februari
Vegetariska dagen*. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!
– Jokkmokks marknad, pågår i tre dagar. Marknaden är en samlingsplats för samer från hela Sápmi. Den har hållits sedan 1600-talet; år 1605 bestämde Sveriges dåvarande kung, Karl IX, att det skulle inrättas fasta marknadsplatser i Lappland. Jokkmokks marknad börjar alltid den första torsdagen i februari.


Fredag 2 februari 
– Kyndelsmässodagen (katoliker, protestanter) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).
Groundhog Day (Murmeldjursdagen) * firas på flera håll i USA och Kanada. Enligt en sägen ska man denna dag kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Gör Groundhog cookies för att fira dagen.


Lördag 3 februari
Setsubun – firar vårens ankomst i Japan*. En tradition när japanerna firar Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Här hittar du ett recept på Maki sushi rulle.
Andningens dag*. Genom att bli medvetna om hur vi andas kan vi förbättra vår hälsa avsevärt och bli mer harmoniska. Luft är viktigt för att vi ska kunna leva – kanske kan ett recept för chips av lufttorkad skinka förgylla dagen.
– Morotskakans dag* Vi förmedlar ett recept på denna populära kaka.


Söndag 4 februari
Sri Lankas nationaldag * – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Här är ett recept på en kycklinggryta med curry och kokosmjölk. Kokosmjölk ingår också i Kiri bath, en annan typisk rätt när något ska firas.
– Världscancerdagen*. Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).


Måndag 5 februari 
Runebergsdagen* – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 211 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen* – Nutella är en hasselnötskräm som uppfanns efter Andra världskriget. Det går även att göra egen hasselnötskräm.


Tisdag 6 februari 
Samernas nationaldag* – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
Nya Zeelands nationaldag* – ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen. Fira gärna med Pasta med vitlöksfrästa räkor, tomater och chili.
Niues nationaldag* – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.
– Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning* (WHO).
– Hizirfastan (3 dagar) (aleviter)


Onsdag 7 februari
Grenadas nationaldag* 1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.


Torsdag 8 februari 
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag* Grönkålssoppa med ägghalva är gott och nyttigt denna dag.
Karneval, (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 13 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.


Fredag 9 februari


Lördag 10 februari


Söndag 11 februari
Japans nationaldag*. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år. I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen – eller en annan populär traditionell rätt, sukiyaki en sorts fondue som är ganska enkel att göra hemma.
Irans nationaldag – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.
– Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap (FN).
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.


Måndag 12 februari
– Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater (FN).
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 12 till 18 februari. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.


Tisdag 13 februari
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.

 


Onsdag 14 februari 
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan inför påsk. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 15 februari
Serbiens nationaldag*. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen (ortodoxa) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag*. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.


Fredag 16 februari
Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).
Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4716. Enligt den kinesiska zodiaken är det hundens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar) och det blir år 2145. Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.


Lördag 17 februari
Kosovos nationaldag*. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien den 17 februari 2008. Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.


Söndag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan avslutas, Ryssland. Den firas i år 2018 från 12 till 18 februari. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.


Måndag 19 februari
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Onsdag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Torsdag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Fredag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Heliga Annas dag (ortodoxa, julianska kalendern) Firar Sveriges nationalhelgon.


Lördag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Söndag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*
Ayyám-i-Há  (4 dagar) (bahá´ier). Fyra extradagar i bahaiernas kalender för att få ihop dagarna under ett år. Vid denna högtiden utför man handlingar av välgörenhet, ger gåvor till vänner och familj och deltar i sociala sammankomster. Dagarna infaller just innan en period av fasta börjar.


Måndag 26 februari


Tisdag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*


Onsdag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på snabba snittar med finska smaker.
Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim. Observera att judiska högtider alltid inleds vid solnedgången kvällen före.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.