Fira med Sri Lankas nationalrätt?

Kycklinggryta med curry och kokosmjölk från Sri Lanka

Kycklinggryta med curry och kokosmjölk från Sri Lanka

Den 4 februari firas Sri Lankas självständighet Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Currygrytor består i Sri Lanka inte bara av kött eller fisk utan även grönsaker, linser och då och då även frukter. Kokosmjölk är vanligt förekommande i de flesta rätter. Sri Lanka är känt för att blanda många olika kryddor. Här presenterar vi en typisk gryta i Sri Lanka:

6 personer

  • 900 gr kycklingfiléer
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1 tomat
  • 3 dl vatten
  • 1 kycklingbuljontärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk gul currypasta
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl röda linser

Gör så här:

  1. Hacka löken och vitlöken och skär kycklingen i bitar.
  2. Blanda kycklingbitarna med currypastan.
  3. Stek löken och vitlöken i smöret, tillsätt kycklingbitarna när löken mjuknat.
  4. Stek allt 5 minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  6. Tillsätt sedan tomat, kokosmjölk, vatten och buljong.
  7. Låt småkoka 15 minuter.
  8. Tillsätt linserna och låt koka ca 8 minuter till.

Servera med kokt ris.

Här finns även ett recept på Kiri Bath, en mjölkrisrätt, som också är vanlig när något firas i Sri Lanka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *