Traditionen att lufttorkad skinka finns framför allt i Central- och Sydeuropa där klimatet gör att skinkan kan torka långsamt. Ofta torkas den i ett år eller längre. Kända typer av lufttorkad skinka är parmaskinkan och San Daniele-skinkan från Italien, den spanska serranoskinkan och jamón pata negra. Från Frankrike kommer bayonneskinkan och från södra Tyskland kommer
Schwarzwaldskinka samt från Portugal kommer Presunto de Chaves.
Luft är viktigt för att vi ska kunna leva. På andningens dag den 3 februari – som är tänkt att göra oss medvetna om hur vi andas för att därigenom förbättra vår hälsa – kanske man kan göra just chips av lufttorkad skinka. De är ett salt och gott tilltugg.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut så många skivor av skinkan du behöver på bakplåtspappret.
Torka i övre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt skinkan svalna och bryt sedan till lagom stora bitar.