Dags att börja andas med magen!

Alla kan väl andas? Visst alla kan andas! Utan luft dör vi ju ögonblickligen. Men vi andas ofta lite fel, vilket kan få stora konsekvenser för oss. För att uppmärksamma det viktigaste vi har, vår andning, instiftade redaktionschef Susanne Hovenäs på tidningen Hälsa Andningens Dag den 3 februari.

Många av oss andas fel, det vill säga vi andas högt uppe med bröstkorgen i stället för med diafragmamuskeln i magen. Hur många av oss som andas fel vet ingen, men istället för att få lära oss andas normalt kanske vi får en astmadiagnos eller må dåligt på andra sätt helt i onödan.

10363635_10152214601745892_2037471306972709159_n

Inom Yoga finns många tekniker för att lära sig andas medvetet. Bild: Pia Wester

För att uppmärksamma det viktigaste vi har – nämligen vår andning – instiftade tidningen Hälsa Andningens Dag 2011. Sedan dess är den 3 februari just en dag för medveten andning. Genom att bli medveten om hur vi andas kan vi förbättra vår hälsa avsevärt och bli mer harmoniska.

Det är magen som ska jobba när du andas. Om du känner att magen rör sig när du andas gör du rätt. Använder du bröstkorgen när du andas gör du på fel sätt. I början kan det vara svårt att komma ner i magen, men med träning går det. Yoga och sångövningar är bra sätt för att bli medveten om sin andning, men det finns fler sätt och tekniker. Kolla runt och se vad som passar dig! Att andas medvetet är också ett sätt att stärka sig själv och lära sig ta plats! Att andas rätt är att visa omtanke om sig själv. Lycka till!

Ett recepttips med luftanknytning är chips av lufttorkad skinka. De är ett salt och gott tilltugg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *