Murmeldjur spår vinterns längd

Kan murmeldjuren tala om hur lång vintern blir? Det säger en gammal sägen som nordamerikanerna tagit fasta på. Varje år den 2 februari firas Groundhog day, som betyder murmeldjursdagen, i USA och Kanada. Traditionen har sina rötter i mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. 

Ett murmeldjur, groundhog, som äter.

Ett murmeldjur, groundhog, som äter.
Foto: D. Gordon E. Robertson

För att få reda på hur snart våren kan tänkas komma väcks ett murmeldjur och plockas fram ur sitt vinterviste. Sägnen säger att djuret då kan förutspå hur lång vintern blir. Om solen skiner och murmeldjuret ser sin egen skugga skyndar det sig tillbaka in i sitt bo igen – och vintern håller i sig i sex veckor till.  Om det däremot är mulet när murmeldjuret tittar ut och det stannar kvar ute kommer våren tidigt.

Groundhog day-affisch från Punxsutawney

Groundhog day-affisch från Punxsutawney

I den amerikanska staden Punxsutawney i Pennsylvania samlas invånarna varje år sedan 1887 för att rådfråga ett murmeldjur om vinterns längd. Det var i Punxsutawney som tyska invandrare genomförde den gamla europeiska traditionen först. Numera hålls seden levande och aktuell med hjälp av ett speciellt murmeldjur, Phil Groundhog-meteorologen. Dagen firas med stor publik och sänds live via webbkamera.

Tidigt på morgonen när solen går upp, går borgmästaren, kommunledning och de äldste i staden iklädda smoking, mörk rock och svart hög hatt till Phils vinterviste. Murmeldjuret väcks med en pinne av ordföranden i murmeldjursutskottet. Sedan väljer Phil mellan två rullar med förutsägelser om vinterns längd. Hans spådom publiceras omedelbart på webben.

Det måste dock tilläggas att Phils meteorologiska förmåga att ställa en tillförlitlig prognos inte godtas av det vetenskapliga samfundet.

I Frankrike och Tyskland finns liknande inslag i folktron, då även kopplat till björnar. En romersk motsvarighet var Igelkott-dagen. Det finns även uppgifter att traditionen att rådfråga murmeldjur om vinterlängden håller i sig i Italien.

Utanför engelsktalande delar av världen blev traditionen känd genom filmen ”Måndag hela veckan” (originaltitel: Groundhog Day) från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

Murmeldjuret är den tredje största gnagaren i Europa efter piggsvin – som förekommer i Mellan- och Syditalien samt på Sicilien- och bäver.

Punxsutawney Groundhog clubs hemsida  kan du följa Phils och vinterns öden och äventyr.
För att fira Groundhog day kan du göra murmeldjurkakor med detta recept.

 

Källor:
http://www.groundhog.org/
http://www.stormfax.com/ghogday.htm
http://www.groundhog.org/teachers/groundhog-cookies/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *