Maki sushi rulle firar Setsubun – vårens ankomst

En tradition när japanerna firar Setsubun – vårens ankomst den 3 februari – är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Det ska betyda tur. Annars skärs rullen upp i lagom stora bitar för att den ska bli lättare att äta. Men vid Setsubun ska rullen ätas hel eftersom att göra skivor av den symboliserar att skära i lyckan.

Rullarna kan göras ett par timmar i förväg. Rulla in dem i plastfolie och förvara i kylskåp. Skär i bitar strax före servering. Det här receptet hittade vi i Allt om Mat.

Till en sats behövs:

Makirulle

Makirulle

6 dl  sushiris
9 dl  vatten
6 msk  risvinäger
3 msk  strösocker
1 tsk  salt

Fyllning:
1 st  gurka
1 st  avokado
200 g  tonfisk, färsk (som varit fryst minst 2 dygn)
8 st  noriark
3 msk  sesamfrön, svarta
2 msk  wasabipasta
6 st  surimistänger
200 g stenbitsrom
100 g röd stenbitsrom till garnering

Tillbehör:
japansk soja
gari, (inlagd ingefära)
wasabipasta

Gör så här:
1. Blötlägg riset i kallt vatten cirka 20 minuter. Låt rinna av. Koka riset i vatten under lock cirka 10 minuter eller enligt anvisning på förpackningen. Smaksätt riset med risvinäger, socker och salt. Låt svalna.
2. Skala, kärna ur och skär gurkan i tunna strimlor. Skala, kärna ur och skär avokadon i klyftor. Skär tonfisken i längder.
3. Lägg ut ett noriark på en bambumatta eller ett bakplåtspapper. Fördela knappt 2 dl ris jämnt över. Lägg på gurka, tonfisk, sesamfrön och wasabi längs med ena kanten på noriarket (eller lägg på avokado, surimi och stenbitsrom, alternativt gör en egen variant). Rulla ihop noriarket och forma till en hård rulle.
4. Skär rullen i cirka 10 bitar med en vass kniv. Fortsätt och fyll de andra noriarken på samma sätt.
5. Man kan också göra så kallad uramaki: Lägg då en bit plastfolie på bambumattan. Lägg på ett tunt lager ris. Lägg på noriarket och fördela fyllning längs ena kanten. Rulla ihop hårt och vänd sedan hela rullen i stenbitsrom innan den skärs i bitar.
6. Servera makirullarna och uramaki med soja, gari och wasabi.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *