”Oni wa soto! Fuku wa uchi!”

Rissun eller Setsubun – vårens ankomst – firas den 3 februari i Japan, dagen innan våren börjar enligt den japanska månkalendern. Onda andar jagas bort med orden ”Oni wa soto! Fuku wa uchi!”

Oni

Oni

Rissun är en del av ett antal vårfester i Japan som kallas haru matsuri. Många av dessa festivaler har grödor och odling som tema. Rissun kallas även Make-maki, eller bönkastningsfestivalen.

Barn och även vuxna firar genom att kasta rostade sojabönor utanför dörren för att skrämma bort oni – demoner och onda andar – och ge plats för lycka och tur för det kommande året. Samtidigt som bönorna kastas ropar man ”Oni wa soto!  Fuku wa uchi!”, som betyder Oni ut! Lycka in! För barn kan det vara extra roligt om pappa klätt ut sig till oni och de får en chans att kasta bönorna på honom.

Alla äter sedan några av de rostade sojabönor som godis – en för varje år man levt plus en extra för det kommande året. Den som är tio år gammal får alltså äta elva bönor. De lär smaka lite som rostade pumpafrön.
En oni är antingen blå eller röd. De kan ha horn, bära en stor järnklubba och ha ett tigerskinn som höftskynke. När japanska barn leker kull kallas den som ”är” oni. Oni finns också med i många barnsagor.

En tradition när japanerna firar Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Det ska betyda tur. Annars skärs rullen upp i lagom stora bitar för att den ska bli lättare att äta. Men vid Setsubun ska rullen ätas hel eftersom att göra skivor av den symboliserar att skära i lyckan. Här hittar du ett recept på Maki sushi rulle.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *