Morotskaka

Morotskaka är mångas favorit. Den är smaskig till vardag och fest, och kanske som allra bäst på den nyttiga morotens dag 4 april – samt förstås på morotskakans dag den 3 februari!

Smaskig morotskaka. Foto: Joakim Fuchs

Morötter har en naturligt söt smak. De innehåller mer socker än någon annan grönsak förutom sockerbetor. Därför har de använts i bakverk lång tillbaka i tiden. Redan på medeltiden användes morötter för att göra bakverk söta. På den tiden var sötningsmedel få och dyra.

Morotskakans historia är omdiskuterad. Den typ av morotskaka vi äter i dag är dock en ganska modern kaka. Under och efter andra världskriget – när socker, bland annat, var ransonerat – blev den mycket populär i  både USA och Storbritannien.
Som cafékaka slog den igenom på allvar under 1960- och 70-talen. I dag är morotskaka ett av de vanligaste bakverken när vi tar en fika.

Ingredienser till 30 bitar:
2,5 dl matolja
200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
4 dl finrivna morötter
ägg
240 g vetemjöl special (4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
ev. 1/2 tsk riven muskot
Topping
200 g smör
200 g Philadelphiaost
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och ägg vitt. Tillsätt morötterna och sedan oljan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt morotskakan svalna något.
  2. Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *