Söndag 19 maj

Mors dag i Kirgisistan*
– Nationella mag- och tarmdagen*
– Halloumiostens dag* . Dagen är instiftad av Fontana Food. 1984 tog Frixos Papadopoulos, grundare av Fontana food, halloumi till Sverige för första gången. Namnet halloumi är skyddat inom EU (PDO), vilket betyder att halloumi får endast tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk från ko, får och get, och enligt traditionellt recept där man viker och kryddar osten för hand. Halloumiost passar bra för den som vill byta ut köttfärs i hamburgare – få receptinspiration här.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.

Lasagne med haloumi och pumpakärnor
Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *