Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 februari

Gott nytt år! Nu i helgen kan vi fira kinesiskt, koreanskt, tibetanskt och mongoliskt nyår. På tisdag är det Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor. Andra högtider värda att uppmärksamma är bland andra Alla hjärtans dag då du kan göra en Kärleksmeny om du verkligen vill göra dig till. Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor… Dessutom finns sex länders nationaldag att uppmärksamma de kommande tio dagarna. Missa inte heller Geléhallonens dag. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Kinesisk zodiak. Dags för Drakens år i Kina i helgen. Bild från Wikipedia

I  Vår kalender uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 februari


Lördag 10 februari
– Heliga Annas dag (ortodoxa) – Uppmärksammar Anna av Novgorods dödsdag. Hon föddes i Sverige som Ingegerd Olofsdotter och firas som helgon i ortodoxa kyrkan i Ryssland, under namn som heliga Anna av Novgorod. I Heliga Annas ortodoxa församling vördas hon som Sveriges skyddshelgon. Stockholms katolska stift uppger 9 februari som Annas helgondag. Läs mer om henne här på Wikipedia.
– Baljväxtens dag. Dagen är instiftad av FN och tillägnad livsmedel av vegetabiliskt ursprung och med låg påverkan på miljö. Livsmedelverket och näringsexperter uppmuntrar till att vi äter baljväxter minst tre gånger i veckan på grund av deras höga näringsinnehåll. Recepttips är till exempel: Röd linssoppa med citronyoughurt, Daal en indisk gryta med röda linser, nordafrikansk fiskgryta med kikärtor
eller lax med tariyakinudlar och sockerärtor.
Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4722. Enligt den kinesiska zodiaken är det drakens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina. (2025: 29 januari – blir det ormens år, 2026: 17 februari – blir det hästens år, 2027: Den 6 februari – blir det getens år.) – Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar). Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.


Söndag 11 februari
Japans nationaldag. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år. I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen – eller en annan populär traditionell rätt, sukiyaki en sorts fondue som är ganska enkel att göra hemma. En supergod lax med teriyakisås, nudlar och sockerärtor kan vi också rekommendera.
Irans nationaldag* – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.
– Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap (FN).
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.
– Fastlagen – Fastlagssöndagen (katoliker, protestanter).


Måndag 12 februari – Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater* (FN).


Tisdag 13 februari
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakorPolska pannkakor med kvark och russinÅlandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)


Onsdag 14 februari
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Vändagen (Finland).
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan inför påsk. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 15 februari
Serbiens nationaldag. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen (ortodoxa) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.


Fredag 16 februari
Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).


Lördag 17 februari
Kosovos nationaldag*. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien den 17 februari 2008.Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.


Söndag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.


Måndag 19 februari – Knäckebrödets dag* – dagen är instiftad av Knäckebrödsakademin. Medverkande är knäckebrödsbagare och kvarnar som alla vill värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter. Läs mer om knäckebröd och baka hemma.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *