Lördag 10 februari

– Heliga Annas dag (ortodoxa) – Uppmärksammar Anna av Novgorods dödsdag. Hon föddes i Sverige som Ingegerd Olofsdotter och firas som helgon i ortodoxa kyrkan i Ryssland, under namn som heliga Anna av Novgorod. I Heliga Annas ortodoxa församling vördas hon som Sveriges skyddshelgon. Stockholms katolska stift uppger 9 februari som Annas helgondag. Läs mer om henne här på Wikipedia.
– Baljväxtens dag. Dagen är instiftad av FN och tillägnad livsmedel av vegetabiliskt ursprung och med låg påverkan på miljö. Livsmedelverket och näringsexperter uppmuntrar till att vi äter baljväxter minst tre gånger i veckan på grund av deras höga näringsinnehåll. Recepttips är till exempel: Röd linssoppa med citronyoughurt, Daal en indisk gryta med röda linser, nordafrikansk fiskgryta med kikärtor
eller lax med tariyakinudlar och sockerärtor.
Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4722. Enligt den kinesiska zodiaken är det drakens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina. (2025: 29 januari – blir det ormens år, 2026: 17 februari – blir det hästens år, 2027: Den 6 februari – blir det getens år.)
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar). Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.

Tibetansk festmat momos.
Foto från narmaretibet.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *