Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 december

I går vid solnedgången började den judiska åtta dagar långa högtiden Chanuka. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013. Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor. Att den kristna julen närmar sig märker vi på lördag när det är Annadagen* – då är det 15 dagar kvar till jul och dags att lägga lutfisken i blöt och prova julölet – eller börja brygga det. Och på onsdag är det Luciadagen, som inleder julfirandet. På söndag är det 73 år sedan Mänskliga rättigheternas dag  instiftades av FN. På söndag är det även Nobeldagen. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris. Sju länders nationaldagar och ett par matrelaterade dagar finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Chanuka firas med ljus, latkes, pepparkakor med mera Foto: Karl Gabor

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 december
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.
Bhodidagen (buddhister)* – högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah.  Rispudding och Bodhikakor hör till firandet. Dagen firas av buddister över hela världen, heter Rohatsu på japanska.
Mors dag i Panama.
Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 7 december och pågår till kvällningen 15 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar. Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013. Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor


Lördag 9 december
– Pepparkakans dag* – här förmedlar vi receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Fira pepparkakans dag med dessa godingar, eller kanske med föregångarna Lebkuchen som du kan läsa mer om här. Eller Mamma Birgits mjuka pepparkaka – en favorit från mitten av 1900-talet.
– Annadagen* – i dag, när Jesus mormor har namnsdag är det 15 dagar kvar till jul och dags att lägga lutfisken i blöt och prova julölet – eller börja brygga det.


Söndag 10 december
Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte. Läs om Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter.
– Nobeldagen. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.
Terra Madre day* – dagen är instiftad av Slow Food. Gör gärna Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika.
– Internationella djurrättsdagen.
– Andra advent (katoliker, protestanter)


Måndag 11 december
Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag.


Tisdag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött. En kenyansk maträtt ur boken Från Donsökaka till Maklobe är mukimo – mosad potatis – och kuku choma, grillad kyckling.


Onsdag 13 december
– Luciadagen* (Sverige). Lucia inleder julfirandet. Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här är ett på Saffranskaka till Lucia. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.


Torsdag 14 december


Fredag 15 december


Lördag 16 december
Bahrains nationaldag – till detta lilla örike i Persiska viken importeras mycket av livsmedlen eftersom det till stora delar består av öken. Machboos är en kryddstark kyckling från Bahrain.
Kazakstans nationaldag – firar självständighetsdag.


Söndag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”. Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta plus ett recept på Ema datshi – Buthans kryddstarka nationalrätt.
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 18 december
Nigers nationaldag, firar republikens dag
Qatars nationaldag
Internationella migrationsdagen (FN). Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.
Kakans dag – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *