Mamma Birgits mjuka pepparkaka

Den 9 december är det pepparkakans dag. Här delar Eva Meyer-Orsén med sig av sin mammas supergoda mjuka pepparkaka.

Mamma Birgits goda mjuka pepparkaka. Foto: Eva Meyer-Orsén.

– Den har mamma bakat så länge som jag kan minnas. Både smeten och kakan är svår att motstå, berättar Eva.
Receptboken heter ” Sju sorters kakor 500 läckra recept på goda kakor av alla slag ”. Den är utgiven av Ica förlaget.

Ett väl tummat exemplar av receptboken. Foto: Eva Meyer-Orsén

– Mammas bok är tryckt 1956 i 1 040 000 exemplar. Inte illa eller hur? säger Eva och fortsätter:

– Lite kul att det står att man kan ha mandel om man har råd…

Det gamla receptet på favoritkakan håller än. Foto: Eva Meyer-Orsén

Ingredienser:
2 ägg
1 ½ kaffekopp strösocker
2 kaffekoppar vetemjöl
1 kaffekopp gräddmjölk eller mjölk (helst sur)
4 msk smält flott., smör eller margarin
1 ½ tsk bikarbonat
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
3 msk hackade syltade apelsinskal
1 msk lingonsylt,
Mandel om man har råd (grovt skuren)

Gör så här:
Fettet ställes att smälta. Det ska vara väl smält, men ej brynt. Äggen vispas med sockret. Gräddmjölken tillsättes och sedan mjölet, vari de torra ingredienserna blandats samt apelsinskal och sylt. Fettet tillsättes sist. Formen smörjes med smör samt pudras med mjöl. Gräddas i medelvarm ugn (180-200 grader C). Tid i ugnen 30-35 minuter. Testa med sticka om kakan är klar.

Denna kaka är mycket läcker som färsk, men tål även att gömmas och bibehåller sig lika god.

***

Vi har kopierat recept och förklaring från originalet och hoppas att du ändå ska förstå.
En kaffekopp motsvarar cirka 1,5 dl. Vad gäller gräddmjölken – eller mjölken som helst ska vara sur kan jag berätta att min svärmor gjorde en liknande mjuk pepparkaka och hade gräddfil i sin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *