Fredag 8 december

– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.
Bhodidagen (buddhister)* – högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah.  Rispudding och Bodhikakor hör till firandet. Dagen firas av buddister över hela världen, heter Rohatsu på japanska.
Mors dag i Panama.
Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 8 december och pågår till kvällningen 15 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar. Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013. Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor.

Bodhikakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *