Facebook Twitter Linkedin
Kultursmakarna

Kultursmakarna

Main menu

Skip to content
  • Hem
  • Om oss
    • Pressbilder
      • Mångkulturella matdagen
    • Kontakta oss
  • Vår kalender
    • Januari 2025
    • Februari 2025
    • Mars 2025
    • April 2025
    • Maj 2025
    • Vår kalender 2024
      • Januari 2024
      • Februari 2024
      • Mars 2024
      • April 2024
      • Maj 2024
      • Juni 2024
      • Juli 2024
      • Augusti 2024
      • September 2024
      • Oktober 2024
      • November 2024
      • December 2024
    • Vår kalender 2023
      • Januari 2023
      • Februari 2023
      • Mars 2023
      • April 2023
      • Maj 2023
      • Juni 2023
      • Juli 2023
      • Augusti 2023
      • September 2023
      • Oktober 2023
      • November 2023
      • December 2023
    • Vår kalender 2022
      • Januari 2022
      • Februari 2022
      • Mars 2022
      • April 2022
      • Maj 2022
      • Juni 2022
      • Juli 2022
      • Augusti 2022
      • September 2022
      • Oktober 2022
      • November 2022
      • December 2022
    • Vår kalender 2021
      • Januari 2021
      • Februari 2021
      • Mars 2021
      • April 2021
      • Maj 2021
      • Juni 2021
      • Juli 2021
      • Augusti 2021
      • September 2021
      • Oktober 2021
      • November 2021
      • December 2021
    • Vår kalender 2020
      • Januari 2020
      • Februari 2020
      • Mars 2020
      • April 2020
      • Maj 2020
      • Juni 2020
      • Juli 2020
      • Augusti 2020
      • September 2020
      • Oktober 2020
      • November 2020
      • December 2020
    • – Vår kalender 2019
      • Januari 2019
      • Februari 2019
      • Mars 2019
      • April 2019
      • Maj 2019
      • Juni 2019
      • Juli 2019
      • Augusti 2019
      • September 2019
      • Oktober 2019
      • November 2019
      • December 2019
    • Vår kalender 2018
      • Januari 2018
      • Februari 2018
      • Mars 2018
      • April 2018
      • Maj 2018
      • Juni 2018
      • Juli 2018
      • Augusti 2018
      • September 2018
      • Oktober 2018
      • November 2018
      • December 2018
    • Vår kalender 2017
      • Januari 2017
      • Februari 2017
      • Mars 2017
      • April 2017
      • Maj 2017
      • Juni 2017
      • Juli 2017
      • Augusti 2017
      • September 2017
      • Oktober 2017
      • November 2017
      • December 2017
    • Vår kalender 2016
      • Januari 2016
      • Februari 2016
      • Mars 2016
      • April 2016
      • Maj 2016
      • Juni 2016
      • Juli 2016
      • Augusti 2016
      • September 2016
      • Oktober 2016
      • November 2016
      • December 2016
    • Vår kalender 2015
      • Januari 2015
      • Februari 2015
      • Mars 2015
      • April 2015
      • Maj 2015
      • Juni 2015
      • Juli 2015
      • Augusti 2015
      • September 2015
      • Oktober 2015
      • November 2015
      • December 2015
    • Vår kalender 2014
      • Januari 2014
      • Februari 2014
      • Mars 2014
      • April 2014
      • Mars 2024
      • Maj 2014
      • Juni 2014
      • Juli 2014
      • Augusti 2014
      • September 2014
      • Oktober 2014
      • November 2014
      • December 2014
  • Högtider
  • Böcker att smaka på
  • Artiklar & notiser
    • Matminnen
    • Uppdukat
    • Noterat
  • Recept
    • Förrätt
    • Huvudrätt
    • Dessert
    • Bakverk
    • Smått & gott
  • Fråga varför!
  • Stöd oss

Sub menu

Huvudrätt, Mellanöstern, Världsdelar

Frike med kött, mandel och pinjenötter

by Lena Ahlström • 16 april, 2021 • 0 Comments

I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött. Det kan passa för…

Läs mer →

Huvudrätt, Kultur, mat & historia, Oceanien, Recept

Vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa

by Lena Ahlström • 16 april, 2021 • 0 Comments

Det samoanska köket är både grönsaks och köttbaserat. Lokala specialiteter är t.ex. taro* i kokosmjölk serverat med corned beef och lök. Taisi moa är kyckling grillad i bananblad. Pea tunuvilivili är kolgrillade fladdermöss och oka i’a är tonfisk marinerad i…

Läs mer →

Noterat

Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 april

by Caroline Maino • 15 april, 2021 • 0 Comments

Pandemi eller inte – körsbärsblommorna blommar i alla fall. I år får vi uppmärksamma blomprakten utan större arrangemang, för det sätter covid stopp för. Men vi kan ju laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – blomman till ära ändå. Religiösa högtider,…

Läs mer →

Bakverk, Högtider, Recept

Fira världsröstdagen med radiokaka

by Caroline Maino • 15 april, 2021 • 0 Comments

WVD, World Voice Day – världsröstdagen – är en världsomspännande årlig händelse som vill fira det mirakel att vi har en röst. Syftet är att visa röstens enorma värde i människors dagliga liv. Rösten är viktig för effektiv och hälsosam…

Läs mer →

Huvudrätt, Kultur, mat & historia, Recept

Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner

by Lena Ahlström • 13 april, 2021 • 0 Comments

Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner

Thailändsk matlagning bygger på tre viktiga hörnstenar: färska råvaror, balanserade smaker och snabb tillagning. Grönsaker ingår alltid som bas. Sedan lägger man till kött, fisk, fågel eller skaldjur om man vill. Den snabba tillagningen är viktig. Så bibehålls fräschör och…

Läs mer →

Högtider, Kultur, mat & historia, Uppdukat

Thailändska nyåret firas med mycket vatten

by Lena Ahlström • 13 april, 2021 • 0 Comments

Det thailändska nyåret, Songkran firas den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Allt från vattenpistoler till hinkar används. Att visa uppskattning för släkten är en…

Läs mer →

Förrätt, Recept, Smått & gott

Samosa under Ramadan

by Helene Götberg • 12 april, 2021 • 0 Comments

Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden Ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk…

Läs mer →

Högtider, Kultur, mat & historia, Uppdukat

Ramadan den lilla högtiden som är den stora

by Helene Götberg • 12 april, 2021 • 0 Comments

Den heliga muslimska fastemånaden Ramadan kallas den lilla högtiden, men är egentligen den stora. Efter fastan på dagen är det inte ovanligt att börja äta lite dadlar och sedan soppa för att värma upp kroppen. Ramadan är en helig fastemånad för muslimer.…

Läs mer →

Asien, Dessert, Recept

Fira Vaisakhi – ett av Indiens nyår – med Karah Parshad

by Caroline Maino • 12 april, 2021 • 0 Comments

Karah Parshad är en sorts halwa gjord på mjöl i stället för ris. Den görs på lika delar vetemjöl, smör eller ghee (en sorts skirat smör) och socker. Det är en sötsak som gärna serveras vid indiska högtider, till exempel…

Läs mer →

Page 156 of 339
« 1 … 154 155 156 157 158 … 339 »

Vår kalender

  • Maj 2025
  • Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 maj 2025

Vår mission

Vi är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. I ett sådant samhälle blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. Detta vill vi bidra till. Vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret.

Prenumerera

Anslut dig till vårt nyhetsbrev och få en summering av högtider du kan fira den närmsta tiden och länkar till recept kopplade till några av dem - bekvämt direkt till din mejlbox.

Vi tipsar

  • Per Wästberg i en krönika i SvD "När nazister marscherar i svenska städer måste vi minnas totalitarismens brott mot mänskligheten. Vi får inte glömma alla de oskyldiga som mördats av Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot."
  • Margit Richert i en krönika i SvD "Mångkultur är mat, vårt ursprungliga lingua franca."
  • 67 fördomsfulla främlingar tog ett DNA-test – resultatet får dem att börja gråta...
  • En flykting korsar vårt spår - och förändrar oss, skriver Susanna Alakoski i DN Kultur

  • Vi gillar-sidan

Senaste kommentarer

  • Barnens dag | Kulturminnet om Högtider att uppmärksamma från 10 till 20 maj
  • Julens skjulte symboler: Hva betyr egentlig julestjernen og nissen? – Giossjulatilbake.no om Från proletärsstjärna till global symbol
  • Caroline Maino om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Håkan Nilsson om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Göran Bryntse om Runebergstårta

Senaste inläggen

  • Smart mat för både klimatet och hälsan – tjejer behöver mer järn
  • Tisdag 20 maj
  • Måndag 19 maj
  • Söndag 18 maj
  • Lördag 17maj

Copyright © 2025 Kultursmakarna. All Rights Reserved. Sajten är producerad av Webbräddarna.