I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött. Det kan passa för…
Det samoanska köket är både grönsaks och köttbaserat. Lokala specialiteter är t.ex. taro* i kokosmjölk serverat med corned beef och lök. Taisi moa är kyckling grillad i bananblad. Pea tunuvilivili är kolgrillade fladdermöss och oka i’a är tonfisk marinerad i…
Pandemi eller inte – körsbärsblommorna blommar i alla fall. I år får vi uppmärksamma blomprakten utan större arrangemang, för det sätter covid stopp för. Men vi kan ju laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – blomman till ära ändå. Religiösa högtider,…
WVD, World Voice Day – världsröstdagen – är en världsomspännande årlig händelse som vill fira det mirakel att vi har en röst. Syftet är att visa röstens enorma värde i människors dagliga liv. Rösten är viktig för effektiv och hälsosam…
Thailändsk matlagning bygger på tre viktiga hörnstenar: färska råvaror, balanserade smaker och snabb tillagning. Grönsaker ingår alltid som bas. Sedan lägger man till kött, fisk, fågel eller skaldjur om man vill. Den snabba tillagningen är viktig. Så bibehålls fräschör och…
Det thailändska nyåret, Songkran firas den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Allt från vattenpistoler till hinkar används. Att visa uppskattning för släkten är en…
Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden Ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk…
Den heliga muslimska fastemånaden Ramadan kallas den lilla högtiden, men är egentligen den stora. Efter fastan på dagen är det inte ovanligt att börja äta lite dadlar och sedan soppa för att värma upp kroppen. Ramadan är en helig fastemånad för muslimer.…
Karah Parshad är en sorts halwa gjord på mjöl i stället för ris. Den görs på lika delar vetemjöl, smör eller ghee (en sorts skirat smör) och socker. Det är en sötsak som gärna serveras vid indiska högtider, till exempel…