Ramadan den lilla högtiden som är den stora

Den heliga muslimska fastemånaden Ramadan kallas den lilla högtiden, men är egentligen den stora. Efter fastan på dagen är det inte ovanligt att börja äta lite dadlar och sedan soppa för att värma upp kroppen.

Ramadan är en helig fastemånad för muslimer. De som firar högtiden låter bli att äta, dricka och ha sex under dygnets ljusa timmar.  På så sätt ska man träna sig i tålamod och ödmjukhet. Dessutom ska man öka sitt medvetande om religionen. Man ber också oftare och ber om förlåtelse för saker som man gjort. Det är också en slags andlig rening. Läs mer om den muslimska bönen här.

250px-Lanterns_from_below

2008 ställde tidningen Sydsvenskan en del frågor till Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet.  Han fick först frågan varför muslimer firar Ramadan. Han svarade att det beror på vem man frågar. Ett svar kan vara att om man firar Ramadan så uppfyller man ett påbud som finns i den andra suran i koranen. Enligt den berättelsen fick profeten Muhammed då sin uppenbarelse. Dessutom är det en nyttig andlig övning. En annan fråga var om Ramadan ska betraktas som den största muslimska högtiden. Enligt Jan Hjärpe kallas Ramadan egentligen för den lilla högtiden, men i själva verket så är det den stora. Så är det väl i Sverige med, menar han, att påsken i teorin är en större högtid än jul, men i praktiken är det tvärtom. Förutom fastan beter sig alla väl under Ramadan. Det är även en sed att man hjälper fattiga.

Webbplatsen Tasteline gjorde en intervju med tre muslimer om hur de firar Ramadan. Enligt den artikeln var det många som passade på att äta något extra gott när fastan bryts på kvällen. Det var inte heller ovanligt att man började med några färska dadlar och sedan soppa. Men vad man åt under kvällen beror på traditioner och skiljer sig mellan länder.  Efter soppan blev det middag med till exempel kyckling och ris. Vinbladsdolmar och kobbe (en kött- och bulgurrätt från Mellanöstern) är andra rätter som kanske också hamnar på middagsbordet under Ramadan, enligt Tasteline.

Här förmedlar vi recept på samosa, ett tips från Tasteline på vad man kan äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *