Samosa under Ramadan

Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden Ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Läs mer om den muslimska bönen här. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan.

En samosa är ett friterat degknyte med en fyllning och är populärt i sydvästra och centrala Asien liksom i Indien, Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka och i Afrika. Den serveras ofta som förrätt med chutney. Fyllningen består vanligen av kryddat potatis, lök, ärtor, koriander, linser, blomkål ibland malet kött eller fisk. Den vegetariska samosan är vanlig i norra Indien medan den köttfyllda samosan är vanligare i västra Indien.

 

Samosa (köttfärsfyllda degknyten)

Samosa med chutney.

Samosa med chutney.

Ingredienser till 6-8 personer:

1 kg köttfärs

1 purjolök

½ kg gul lök

1 knippe slätbladig persilja

6 vitlöksklyftor

6 färska, gröna pepparfrukter

olja till stekning

1 liter olja till fritering – godast då de är friterade…eget tycke.

 

Degen:

1 kg vetemjöl

½ liter vatten

1 msk salt.

 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, vatten och salt till en smet. Tag bort kärnorna ur pepparfrukterna, spola vatten över frukterna när du arbetar med dem – de är mycket starka!

2. Tvätta händerna och kniven mycket noga efteråt.

3. Hacka purjolök, pepparfrukter, lök och persilja smått. Pressa vitlöken. Stek köttfärsen och blanda ned allt hackat. Låt allt steka ihop i oljan tills köttfärsen är genomstekt och grönsakerna mjuka. Smaksätt med salt.

4. Hetta upp en teflonpanna och steg degsmeten som tunna pannkakor. Vänd dem inte. Dela de stekta pannkakorna i tre delar med en rak mittbit och två halvmånar på varje sida om mitten.

5. Lägg på en klick köttblandning på varje bit och vik ihop till absolut täta trekanter, så färsen inte rinner ut. Fritera trekanterna i olja tills de är gyllenbruna.

6. Som blandning/fyllning istället för köttfärs så kan man använda, kokt ägg som smulas ihop och blandas med fårost, persilja (även purjolök fungerar om man vill det).

Recept: Mohamed Abubaker hämtat från www.tasteline.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *