Thailändska nyåret firas med mycket vatten

Songkran-2014

Under Songkran kan det hända att man blir dyblöt. Bild från volemos.com.ar

Det thailändska nyåret, Songkran firas den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig.

Allt från vattenpistoler till hinkar används. Att visa uppskattning för släkten är en annan viktig del av firandet. Många passar på att besöka sina äldre släktingar denna helg. Buddhister besöker templen och häller vatten på Buddha-figurer och i munkarnas händer för att visa sin respekt.

Thailändska nyåret

Thaidans på Östasiatiska museet

Snabb och enkel tillagning
Thailändsk matlagning bygger på tre viktiga hörnstenar: färska råvaror, balanserade smaker och snabb tillagning. Grönsaker ingår alltid som bas. Sedan lägger man till kött, fisk, fågel eller skaldjur. Den snabba tillagningen är viktig. Så behålls fräschör och krispighet i alla råvaror.

Thai, betyder fri på thailändska och de thailändska kockarna använder de råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Smaksättningen är nästan alltid densamma. Liksom kryddorna. I den thailändska matlagningen används ofta chili, ingefära, galanga, koriander, citrongräs, kaffirblad och vitlök. Man blandar sin egen currypasta och smaksätter maten med fisksås, ostronsås och sötsursås.

Den thailändska maten är enkel att laga. Tack vare att den innehåller lite fett och mycket frukt och grönsaker är den också relativt nyttig. Här är ett recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner, som kan varieras med skaldjur, fisk, kött och fågel.

Nyåret Song kran firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba.

Källor:
http://www.hostelworld.com/
http://songkran2014.com/when-is-songkran-2014-thai-new-year-2014/
http://www.phiphi-island.nu/meny.html
http://www.santamariaworld.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *