Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 april

Pandemi eller inte – körsbärsblommorna blommar i alla fall. I år får vi uppmärksamma blomprakten utan större arrangemang, för det sätter covid stopp för. Men vi kan ju laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – blomman till ära ändå. Religiösa högtider, matrelaterade dagar och fyra länders nationaldagar finns också att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Härliga körsbärsblommor. I år får vi fira körsbärsblommans dag lite i enskildhet. Pandemin sätter stopp för större arrangemang. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 april
– Världsröstdagen*, en världsomspännande manifestation för att visa hur viktig rösten är. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Över hela världen anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter, workshops. Så också i Sverige sedan 2013. Läs mer här. Fira dagen med en radiokaka – vi förmedlar receptet.


Lördag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Amerikanska Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900. Pröva en vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa.


Söndag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så, rätt som äts ofta i Zimbabwe.

Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm arrangeras inte 2021. Andra år firas dagen med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 19 april


Tisdag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.


Polkagristillverkning i Grenna polkagriskokeri, i de lokaler där Amalia Eriksson startade sin verksamhet för över 150 år sedan.


Onsdag 21 april
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.
– Ridván (bahá´iér). Den tolv dagar långa Ridvánfestivalen hålls med början 20 eller 21 april och räknas som den heligaste högtiden för bahá´ier. Vid dessa datum år 1863 lämnade Bahá’u’lláh, den bahá´iska trons grundare,Baghdad och gick in i det som i dag kallas Ridvánträdgården, som betyder paradis på arabiska. Festivalen börjar vid solnedgången den 13 Jalál, vilket är omkring 20 april. Ridván firas på samma sätt över hela världen – som en glad fest – och den första, nionde respektive tolfte dagen i Ridván är helgdagar då bahá’í-troende inte ska arbeta.


Torsdag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.


Fredag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag, Nisan*, Turkiet
– Världsbokdagen* (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega med flera. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Lördag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915*.


Söndag 25 april
– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien*. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.
– Festa di San Marco * – Venedigs skyddshelgon San Marco – evangelisten Markus firas med olika festligheter. Dessutom ger venetianska män en röd rosenknopp till sin käresta – och så äter man Risi e Bisi. Läs mer om allt detta och se receptet här.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.

Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg arrangeras inte år 2021. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 26 april
Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.
– Promenadens dag.*


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *