Fira världsröstdagen med radiokaka

WVD, World Voice Day – världsröstdagen – är en världsomspännande årlig händelse som vill fira det mirakel att vi har en röst. Syftet är att visa röstens enorma värde i människors dagliga liv. Rösten är viktig för effektiv och hälsosam kommunikation. Fira dagen – som infaller den 16 april – med radiokaka.

Världsröstdagen infaller den 16 april

WVD ger medvetenhet om behovet av att förebygga röstfrågor, utbilda den konstnärliga rösten, rehabilitera den sjuka eller avvikande rösten såväl som att undersöka röstens tillämpning och funktion. Rösten beskriver våra känslor som första hälsningen till världen efter att vi fötts, viska kärleksord till en annan varelse, förklara det ena och lära ut det andra eller bara koppla med våra vänner. Så värna din röst. Läs mer om WVD, World Voice Day.

En dag som denna tipsar vi om radiokakan. Radion förmedlar ju röster i etern.
Radiokaka, kallas även kexkaka, ischokladkaka, danskchokoladkaka, automobilkaka, källarkaka, radiotårta och lördagskaka, berättar Wikipedia. Den består av lika delar Mariekex och chokladsmet med kokosfett (likt ischoklad). Ingredienserna varvas i en avlång bakform och ställs sedan i kylskåp några timmar för att stelna. Den färdiga kakan skivas som en sockerkaka eller brödlimpa.

Radiokakans historia
Det finns olika teorier kring varför kakan kallas radiokaka.
En teori som nämns i TV-programmet Historieätarna på SVT är att den lanserades i radions barndom på 1920-talet. Fördelen är att den kan ätas ljudlöst, utan att det knaprar, vilket var en fördel när man lyssnade på radio med hörlurar och ljudsvaga kristallmottagare. Med samma argument gjordes reklam för bananer som ”traktering vid radiokalas”.

Enligt radioprogrammet Zimmergren & Tengby i Sveriges Radio är en troligare teori att den fick sitt namn i samband med att receptet förmedlades i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland på 1950-talet. Enligt den teorin ska kakan ha funnits sedan tidigare, men under andra namn än ”radiokaka”.

En anledning till att den kallas radiokaka kan vara att den ser ut som forna tiders radioapparater, med sina högtalargaller, när man skär upp den.
Kakan finns även i andra länder. I Tyskland kallas den till exempel för Kalter Hund, kall hund. I Italien finns en snarlik som kalla chocolate salami rollo
Här förmedlar vi ett recept från Receptfavoriter.

Ingredienser

Radiokaka att fira världsröstdagen med.

250 g kokosfett
200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
2 ägg
3 dl florsocker
25 kex, förslagsvis Mariekex

Gör så här:
Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.

Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.

Vänd ner den avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten. Om chokladsmeten är för varm kan ägg- och sockerblandningen skära sig.

Klä en avlång form, cirka 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i cirka 5 lager. Översta lagret ska vara chokladsmet.

Kyl kakan så att den stelnar cirka 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *