Högtider att uppmärksamma från 15 till 25 april

Äntligen blommar körsbärsträden! Förutom att det firas i Japan med högtiden Hanami, firas körsbärsblommans dag 2016 i Kungsträdgården i Stockholm den 16 april och i Botaniska trädgården i Göteborg den 24 april. Gör ett körsbärsblommeris för att fira de vackra blommorna. Tre nationaldagar finns också i almanackan framöver förutom två nyår, judiska pesach och palmsöndag för ortodoxa bland annat.

Härliga körsbärsblommor. Foto: Caroline Maino

Härliga körsbärsblommor.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi berättat om lakritsens dag och publicerat recept på Röd linssoppa med sval citronyoghurt till linssoppans dag. Det var även dags för nyårsfiranden: det thailändska nyåret Songkran som firas med mycket vatten och det kambodjanska nyåret, Chaul Chnam Thmey – båda firas gärna med Vårrullar med krabba. Vår gästbloggare Florence Wetzel har skrivit om sina funderingar i Svart kaffe hos Jan Allan. Åsså har vi berättat att Umeå kommun söker världens bästa våffelrecept – skicka in ditt du också!

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 april
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr. 


Lördag 16 april
Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av japanska föreningen. I Botaniska trädgården i Göteborg firas Hanami den 24 april i år. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Söndag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.


Måndag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller sås, äts ofta i Zimbabwe.


Tisdag 19 april


Onsdag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.
– Sere sal – yezidiskt nyår (yezidier). Denna dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsaftonen målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton på de avlidna. Dagen firas den första onsdagen efter den 14 april. 


Torsdag 21 april
Hanuman Jayanti – apgudens firande, (hinduer).
– Ridván (bahá´iér)


Fredag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.


Lördag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet
Pesach (judar) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här. Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här.
– Världsbokdagen (UNESCO)


Söndag 24 april
– Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Måndag 25 april

– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mareaubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *