Nyhetsbrev från fredag 13 februari till 23 februari

Den närmsta tiden finns riktigt mycket att fira. Att det är Alla hjärtans dag i morgon lördag har väl ingen kunnat missa. På söndag drar karnevalen igång, samma dag är det även geléhallonets dag, kyndelsmässodagen, parinirvanadagen och den första av sju nationaldagar den närmaste tiden, nämligen Serbiens.

På tisdag är det fettisdagen och internationella pannkaksdagen med pannkakslopp i England. Samtidigt som många frossar fastar hinduer när de firar Shivas stora natt, Maha Shivaratri. På torsdag är det dags för det stora nyårsfirandet i bland annat Kina och Tibet. Följ oss och läs om detta och mycket mer.

Pannkakslopp i England. Under loppet ska pannkakorna vändas tre gånger.

Pannkakslopp i England. Under loppet ska pannkakorna vändas tre gånger.

Missa inte att söndag är sista dagen att skicka in ditt bästa – eller värsta – skolmatsminne för att ha chansen att vinna kokboken med rätter från skolans värld, som de prisbelönta kockarna Henrik Forsell och Tobias Bentley har skrivit. Den senaste tiden har vi berättat om Grenada och nationalrätten oil down, om Japans nationaldag som firar kejsar Jimmu och den traditionella rätten sukiyaki, att pumpakärnor är pumpade med nyttigheter och lasagnerecept med halloumi, spenat och pumpakärnor.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:


Fredag 13 februari


Lördag 14 februari
Alla hjärtans dag –  kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor


Söndag 15 februari
 Serbiens nationaldag. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Fira dagen med en sachertårta .
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse (ortodoxa). Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern). –  Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.

Karnevalsmasker i Venedig Foto: Victor Maino-Folin
Karnevalsmasker i Venedig Foto: Victor Maino-Folin

Karneval, firas i tre dagar (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Harstartat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 17 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.


Måndag 16 februari
 Litauens nationaldag. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis.  En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).


Tisdag 17 februari
 Kosovos nationaldag – Laga den populära lager-på-lager-pajen med yoghurtfyllning, Flija, när du har tid och tålamod.
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, eller varför inte  Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde.
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)
– Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta.


Onsdag 18 februari
 Gambias nationaldag. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta,  bra för den som vill fira nationaldagen.
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 19 februari
– Nyår i Kina som firar Lunar (3 dagar). Det blir år 4713. Enligt den kinesiska zodiaken är det getens år. Läs mer om hur Yang Cheng firar i Sverige.  Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar) och det blir år 2142. Fira med att laga momos.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka).
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).


Fredag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Lördag 21 februari
– Internationella dagen för modersmål (FN)


Söndag 22 februari
 Saint Lucias nationaldag. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Måndag 23 februari
 Bruneis nationaldag
 Guyanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan avslutas, Ryssland. Den firas i sju dagar, i år från 24 februari till 2 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *