Försoningsdagen, Jom kippur, är den viktigaste och allvarligaste högtiden för troende judar då man förväntas försona sig med sina ovänner. I år infaller Jom kippur den 30 september och börjar firas i kväll, den 29 september. Hinduer firar Dussehra eller Vijaya Dashami – det godas seger över det onda i helgen. På måndag är det den internationella freds- och ickevåldsdagen En helg väl värd att ägna åt eftertanke med andra ord.
I dag är det även Mickelsmäss, vinterhalvårets första dag, resandefolkets högtidsdag samt flera andra högtidsdagar att uppmärksamma. Under de kommande tio dagarna finns många högtider att uppmärksamma såväl religiösa som matrelaterade och andra samt nio nationaldagar. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 29 September
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Mickelsmäss – vinterhalvårets första dag och förr en stor festdag för ungdomar. I bondesamhället var Mickelsmäss en av de viktigaste högtiderna, åtminstone fram till 1800-talet. Den markerade skiftet mellan sommarhalvår och vinterhalvår, vilket styrde arbetet. Skörden skulle nu vara bärgad, djuren tas hem från fäbodarna, berättar Nordiska museet. Det var även en dag för fest och kanske åts ärtsoppa – en klassisk svensk husmanskost.
– Återvinningens dag*
– Internationella hjärtdagen (World Heart Federation). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.
Lördag 30 september
Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966. Prova Mma Ramotwes köttgryta med indiska influenser.
– Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) firar det godas seger över det onda när Navaratri avslutas. Se även 21 september. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Navaratri börjar i år 21 september och avslutas den 30 september. Potatisrätten dum aloo och brödet luchi hör till för många i Bengalen.
– Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner. Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.
Söndag 1 oktober
Cyperns nationaldag (ön blev självständig år 1960)
Kinas nationaldag (firar utropandet av Folkrepubliken Kina, 1949)
Nigerias nationaldag (firas till minne av oavhängighetsdagen 1960 från kolonialmakten Storbritannien.)
Tuvalus nationaldag (firar självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978)
– Vegetariska världsdagen. Den är instiftad av International Vegetarian Union. Fira med något vegetariskt, kanske en Hoppin´John-gryta, en vegetarisk lasagne, en nudelsoppa eller kanske en daalgryta.
– Internationella dagen för äldre (FN)
– Kaffets dag – firas världen över.
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.
– Gräddtårtans dag firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta.
Måndag 2 oktober
Guineas nationaldag (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella freds- och ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespråka rättvisa och fred.
– Mehregan – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ‘vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen .
– Internationella barndagen (i Sverige) (FN). Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.
Tisdag 3 oktober
Tysklands nationaldag (firar landets återförening, 1990). Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
Onsdag 4 oktober
Lesothos nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Internationella vodkadagen
– Kanelbullens dag – dagen instiftades 1999. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign.
– Djurens dag – den Helige Franciscus dag (helgondag, katoliker)
– Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.
Torsdag 5 oktober
– Internationella dagen för lärare (FN). Lärare spelar en viktig roll för att utveckla barns kunskaper och talanger. I EU finns 6 miljoner lärare, och den 5 oktober uppmärksammas deras arbete på den internationella lärardagen.
– Sukkot – lövhyddohögtiden (judar, sju dagar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är att minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med Rostbiff och äppelkaka på mos. Notera att firandet börjar vid solnedgången dagen före.
Fredag 6 oktober
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.
– World Smile Day – infaller första fredagen i oktober varje år
Lördag 7 oktober
– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373. Här förmedlar vi ett recept på en medeltida måltid: Rågbröd – det vanligaste brödet under medeltiden och en smaskig löksoppa.
– Världsdagen för människovärdigt arbete (ITUC, världsfacket)
Söndag 8 oktober
Måndag 9 oktober
Ugandas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Minnesdag för den svenska slavhandelns offer. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy friköptes. Fira detta med en Karibisk laxsallad med glasnudlar.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.
– Älgjakten börjar i södra Sverige.