Kanelbullens dag firar vi den 4 oktober, varje år ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet för att rådet ville fira sitt fyrtioårs-jubileum.
Det ville helt enkelt hylla hembakartraditionen i Sverige genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Matrådet ville också skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär också högsäsong för bakning i svenska hem.
Kanelbullens historia
– Kanelbullens historia är ganska outforskad, förklarar Anders Jansson, historiker vid Kulturen i Lund på Hembakningsrådets hemsida. Den verkar vara en typisk bageriprodukt som uppstår på 1920-talet. 1952 fanns bullar till salu i Alingsås för ca 10 öre styck så att skolpojkarna kunde köpa dem på sin frukostrast. Nu börjar man också baka bullarna i hemmen. Med bättre ekonomi hade man råd att köpa de då ganska dyra ingredienserna. 1951 finns recept på både kanellängder och bullar i Vår Kokbok. En kvinna berättar att hon som nygift 1952 bakade kanelbullar, något som inte förekommit i hennes uppväxthem. Innan dess bakade man alltså endast vetelängder eller kransar i hemmen.
Här förmedlar vi Hembakningsrådets recept på lyxiga kanelbullar – det lyxiga är mandelmassa som fyllning.
Hembakningsrådet har arbetat fram några glutenfria bullrecept med nya glutenfria mjölmixer med ren havre. Här är recept på Saftiga kanelbullar, glutenfria.
De här bullarna blir extra saftiga, eftersom man fyller dem med äppelskivor, Kanelknyten med äpple, glutenfria.
Receptet på Kanelbullar med äppelsmak, kan göras laktosfritt – då bakas de med äppeljuice istället för mjölk.
Tips för godare bullar
Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Låt bli att smälta smöret till degspadet! Låt det vara rumstempererat och klicka ner det i degen.
Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att blanda äggula med pyttelite salt och vatten.
Tävla i bulldesign
Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign. Läs mera på www.hembakningsradet.se och www.kanelbullensdag.se