Sauerbraten från Rhenlandet

Tyskland har ingen uttalad eller fastlagd nationalrätt, alltså finns det inte en enda rätt att tipsa om på dagen för landets enande 3 oktober. Det finns många skillnader mellan de olika delarna i landet. Sydtyska rätter kan inte jämföras med nordtyska, rätter från Rhenlandet inte med det östtyska köket. Det är därför bättre att tala om regionala rätter. Denna rätt kommer från min mammas hemtrakter Rheinland Pfalz. Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka.

Här förmedlar vi recept från sajten chefkoch.de. Planera och börja laga rätten i god tid innan den ska ätas. Köttet ska marinera i flera dagar och rödkålen ska också marinera i tolv timmar.

Ingredienser Sauerbraten 4 portioner 

Sauerbraten med knödel och rödkål

Sauerbraten med knödel och rödkål

1,2 kg nötkött (marinerat nötkött från bog eller ytterlår)
1 bit rotselleri
1 stor morot
2 mellanstora lökar
2 vitlöksklyftor
2 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 pepparkorn
5 enbär
salt
socker
400 ml rött vin
200 ml rödvinsvinäger
2 msk smör
2 lökar
2 msk honung
200 ml köttbuljong
100 g bröd
4 msk russin

Marinera köttet – en vecka:
Först av allt måste köttet marineras. Det ska marinera i ungefär en vecka innan det ska tillagas.
Skär rotfrukterna (morot, selleri, lök med skal, vitlök) i mindre bitar. Blanda kryddor (kryddnejlika, lagerblad, pepparkorn, enbär, salt och socker), vin och vinäger. Marinera köttet med grönsakerna och kryddblandningen i en sluten behållare i kylskåp. Den som äger en vakuummaskin kan givetvis marinera köttet i den.

Efter en vecka tas köttet upp ur marinaden. Torka av det och ta tillvara köttsaften.
Värm fettet i en stekgryta och bryn köttet. Löken, som tärnats, steks samtidigt gyllenbrun. Tillsätt honung, marinad och köttsaft. Låt steka under lock i gott och väl två timmar. Vänd köttet en gång i halvtimmen.

När köttet är genomstekt, tag upp det och låt det vila övertäckt. Smula ner bröd och honung i såsen. Låt den sjuda tills brödet lösts upp. Blanda och finfördela såsen med stavmixer och smaka av. Lägg i russinen.
Servera köttet skuret i skivor med såsen, knödel och rödkål.
Knödel
Ingredienser 4 portioner:
500 g  mjölig potatis
100 g  vetemjöl eller potatismjöl
1   äggula
1 matsked smör
salt
muskot

Gör så här:
Tvätta, skala och dela potatisen. Koka den mjuk, låt den ånga av lite innan den pressas i potatispress. Krydda med salt, smör och muskot. Arbeta in äggulan och mjölet.
Forma stora eller mindre knödel med fuktiga eller mjölade händer. Lägg en första knödel i sjudande vatten för att se om den håller ihop. Om den är för mjuk och faller isär i vattnet lägg till lite mer mjöl i smeten. Om provknödeln håller ihop kan de övriga knödlarna läggas i det sjudande vattnet.
Rödkål
Ingredienser för 4 portioner – ska vila i tolv timmar
1 kg  rödkål
2 tsk honung
50 ml  rödvinsvinäger eller hallonvinäger
200 ml  rödvin eller äppelmust
2 msk gelé till exempel av lingon eller svarta vinbär
1  tsk pepparkakskrydda (kan uteslutas)
salt
1 gul lök
olja eller smör till stekning
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Ta bort de yttre bladen på rödkålshuvudet. Skär det i fyra eller åtta delar och skär bort stjälken.  Riv tunna strimlor i matberedare eller för hand. Blanda salt, honung, vinäger, vin (eller äppeljuice), gelé och kryddor och häll över rödkålen. Täck och låt marinera över natten i kylskåp.

Skala löken och skär fina strimlor. Stek löken utan att den tar färg i en stor gryta med lite olja. Lägg i kålen och koka under lock på medelvärme i cirka två timmar.
Blanda potatismjölet med lite vatten och rör i rödkålen. Smaka av och krydda mer vid behov.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *