Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 oktober

Ett gott skratt förlänger livet – så här andra fredagen i oktober finns det all anledning att anamma detta. Det är ju World Smile Day. Le gärna varje dag året runt förresten – det är ju bättre att ”ha det glatt än att gå i lera och sörja” enligt Robban. De närmsta tio dagarna finns fem matrelaterade dagar, fem nationaldagar flera religiösa och ytterligare ett antal dagar värda att uppmärksamma. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

På torsdag är det Spaniens nationaldag. Då är det gott med paëlla
Foto: Annmari Reich

 

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 oktober
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka. 
World Smile Day – infaller första fredagen i oktober varje år


Lördag 7 oktober
– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373. Här förmedlar vi ett recept på en medeltida måltid: Rågbröd – det vanligaste brödet under medeltiden och en smaskig löksoppa.
– Världsdagen för människovärdigt arbete (ITUC, världsfacket)


Söndag 8 oktober


Måndag 9 oktober
Ugandas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Minnesdag för den svenska slavhandelns offer. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy friköptes. Fira detta med en Karibisk laxsallad med glasnudlar.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.
– Älgjakten börjar i södra Sverige.


Tisdag 10 oktober
Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
Taiwans nationaldag (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911.
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.
– Internationella dagen mot dödsstraff.


Onsdag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)
– Äppelmustens dag – Har du äpplen kan du göra en egen äppelmust. Här är ett mustigt recept.


Torsdag 12 oktober
Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
Spaniens nationaldag (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Ursprungsfolkens kampdag i Latinamerika.
– Civilkuragets dag
– Shemini Atseret (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.


Fredag 13 oktober
Simchat Tora – torafesten (judar). Högtiden hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 14 oktober
– Räkmackans dag – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.

 


Söndag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Mors dag i Argentina , Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *