Den 10 oktober är det Grötens dag. Det är inget som får samma genomslag som Kanelbullens dag. Men ni som gillar gröt kan ju ändå passa på för det är ju så nyttigt, om man äter rätt sorts gröt förstås.
När jag var barn åt vi alltid gröt till frukost. När vi ungar frågade varför vi skulle äta något så tråkigt svarade vår mamma att det binder så bra. Kanske visste vår mor något som vi andra inte kände till men förra året kom ny forskning som gav henne rätt. Gröt är nyttigt!
En avhandling från Uppsala universitet visade nämligen att vår nordiska frukostgröt och nordisk kost överhuvudtaget kan motverka hjärt- och kärlrisker. Redan tidigare har det visats att nordiska livsmedel har positiva effekter som sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet.
Medelhavskost har också sagts ha flera positiva effekter när det gäller att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar. Avhandlingen från Uppsala visade att den kosten kan ”översättas” till nordiska förhållanden och ge positiva effekter som sänkt kolesterol och blodtryck, minskad kroppsvikt och förbättrad insulinkänslighet.
Effekterna av ändrade frukostvanor undersöktes också. Men att bara gå över till en nordisk fiberrik grötfrukost utan förändra kosten i övrigt förbättrar inte kolesterolvärdet eller insulinkänsligheten, något som forskarna hade trott. Bukfett och inflammationsaktivitet minskade dock.
– Studien indikerar att en liten förändring som att gå över till en hälsosam grötfrukost kan ge positiva effekter på bukfett och inflammation. Det är däremot inte tillräckligt om man även vill uppnå effekter som sänkt blodtryck och minskad insulinkänslighet. Då bör man i stället se över hela kosten, säger Viola Adamsson, forskare vid Uppsala universitet.
En dag med en nordisk nyttig och hälsosam kost kan till exempel se ut så här:
Frukost: Fullkornsbröd (minst 50 procent fullkorn), smörgåsmargarin med hög andel omättat fett, kalkon (det vill säga magert köttpålägg) eller makrill som pålägg, havrekligröt med färska blåbär eller lingon eller sylt därav, lättmjölk
Lunch: Ugnstekt kyckling- eller fiskrätt med mathavre eller matkorn med kokta grönsaker eller rotfrukter, vitkålssallad med dressing av rapsolja och vinäger
Middag: Ärtsoppa, fullkornsbröd, smörgåsmargarin med hög andel omättat fett, magert köttpålägg
Mellanmål/fika: 3 frukter per dag till exempel äpple, päron eller plommon, mandel eller andra nötter som snacks
Dryck: Kranvatten, lättmjölk, lättöl
Övrigt: Fullkornsbröd, smörgåsmargarin med hög andel omättat fett
Källa: Uppsala universitet
Här förmedlar vi recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.
Den som vill passa på att äta gröt kan hitta flera exempel på nätet:
3 comments for “Det är gröten som är grejen”