Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 november

I veckan är det dags för ett nyår igen! Då är det Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest i bland annat Indien. I Sverige minns vi kung Gustav Adolf med en bakelse och fortsätter att hämnas gäss som kacklade för mycket för över 1 640 år sedan. Tre nationaldagar finns att uppmärksamma liksom flera matrelaterade dagar som kladdkakans, smörgåstårtans och ostkakans dagar. Pappa kanske blir glad för en specialtårta till far på söndag. Mot slutet av perioden är det FN:s internationella dag för tolerans samt den Mångkulturella matdagen som Kultursmakarna instiftade i fjol.

Gäss som dock inte kan hållas ansvariga för sina anfäders kacklande på 300-talet.

Gäss som dock inte kan hållas ansvariga för sina anfäders kacklande på 300-talet.

I veckan som gått har svenska Diana Ljungaeus i Los Angeles berättat hur det går till när små bedårande monster frågar om man vill ha Trick eller Treat och förmedlat hennes recept på en klassisk pumpapaj . Vi har även berättat om helgen som hedrar de döda på många olika sätt och förmedlat recept på Pan de Muerto. Frysrättens dag var det i måndags och i England uppmärksammades Guy Fawkes-dagen i går och vi tipsade om klassisk engelsk kola, Treacle Toffee. Ett recept på Kaninfilé förmedlade vi till kaninköttets dag som också var i går.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 november
– Gustav Adolfsdagen – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland) – fira med Gustav Adolfbakelse


Lördag 7 november
Kladdkakans dag*
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 8 november
– Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag.


Måndag 9 november
 Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt. Eller en Tamarind Beef Curry (Samla Ko Phet).


Tisdag 10 november
– Mårtensafton (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.


Onsdag 11 november
 Angolas nationaldag (firar självständighet från Portugal 1975)
 Polens nationaldag – den andra vid sidan av 3 maj. Den 11 november firas att Polen återuppstår som stat 1918. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. Under hela 123 år var Polen bortsuddat från Europas karta. Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin.
– Chokladens dag
– Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, firas i Indien av hinduer, sikher och jainister. Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali.


Torsdag 12 november


Fredag 13 november
– Smörgåstårtans dag – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.


Lördag 14 november
– Ostkakans dag
– Internationella diabetesdagen (WHO och IDF).


Söndag 15 november
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt,  Makluba upp-och-ner-gryta.


Måndag 16 november
– Internationella dagen för tolerans
– den Mångkulturella matdagen, instiftad av Kultursmakarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *