Högtider att uppmärksamma från 30 oktober till 9 november

Döden, döden, döden – så brukade Astrid Lindgren och hennes syster börja alla telefonsamtal på ålderns höst, för att sedan fortsätta prata som vanligt. Framöver i kalendern finns många högtider som minner om döden, Alla helgons dag, Allhelgonadagen, Dia de los Muertos, Alla själars dag och Halloween, fenomenet som tagit vägen hit från Irland via USA. Så, nu är det avklarat och vi kan konstatera att dessutom även finns  bland annat fem nationaldagar, Guy Fawkes day och flera matrelaterade dagar i kalendern.

Halloweenungdomar Foto: Caroline Maino

Halloweenungdomar
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat att Världspastadagen fyller 20 år samt tipsat om Zucchinipasta, att Knödel är lite av en nationalrätt i Österrike, att potatisen fortfarande är en älskad knöl, att Grekland firat ”Nej-dagen”, Ochi-dagen och tipsat om den grekiska rätten moussaka. Vi har även skrivit om Tjeckiens nationalrätt vepřo-knedlo-zelo, att det är 92 år sedan Turkiet grundades och att man äter mycket vinbladsdolmar där samt att lutfisken har en egen dag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 30 oktober
Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag.


Lördag 31 oktober
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan. Alla helgons dag är en rörlig helgdag förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.
– Halloween – fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat. Diana Ljungaeus som bor i Los Angeles sedan länge berättar hur man firar där.


Söndag 1 november
 Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
 Antigua och Barbudas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen
– Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november  Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen, (katoliker, protestanter) – infaller alltid 1 november och är en minnesdag för de döda. Många tänder ljus vid gravar på kyrkogårdar. Denna dag är inte samma som Alla helgons dag som i Sverige numera är benämningen på en rörlig helgdag förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.


Måndag 2 november
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.
– Frysrättens dag Frysrättens dag infaller första måndagen i november.


Tisdag 3 november
 Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
 Panamas nationaldag  (firar självständighet från Colombia 1903)
– Mors dag i Östtimor


Onsdag 4 november


Torsdag 5 november
– Guy Fawkes Day (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften eftersom de gjorde livet svårt för katolikerna. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Vi förmedlar recept på Treacle Toffee för att påminna om denna dag.
– Kaninköttets dag – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.


Fredag 6 november
– Gustav Adolfsdagen – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland) – fira med Gustav Adolfbakelse


Lördag 7 november
– Kladdkakans dag
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 8 november
– Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag.
Ett tips är att ge honom slipsen på tårtan i stället.


Måndag 9 november
 Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt. Eller en Tamarind Beef Curry (Samla Ko Phet).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *