Den kambodjanska maten består till största delen av ris och grönsaker som serveras tillsammans med fisk, kött eller skaldjur. Ris odlas i landet och utgör basen i de flesta maträtter. När Johan Bünger och hans familj i Kambodja firar landets självständighetsdag som är den 9 november vet han vad det vankas:
– Vi kommer med största sannolikhet att laga Samla Ko Phet (Tamarind Beef Curry) och äta tillsammans med familjen, ta det lugnt och kanske åka titta på paraderna och fyrverkerierna, säger Johan Bünger.
Ingredienser för 4 personer
25g tamarindkoncentrat (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1,5 dl kokande vatten
450g nötkött
2 tsk fisksås
2 stora chilifrukter
1 msk färsk hackad koriander
5 cm färsk riven ingefära
1 stjälk hackad citrongräs
2 tsk olja
1 hackad gul lök
2 klyftor pressad vitlök
2 msk röd currypasta
1 tsk socker
40g kokosmjölk
150g aubergine skuren i kuber om 2,5 cm
1 lime (rivet skal + saft)
Gör så här:
- Lägg tamarindkoncentratet i en skål, häll på kokande vatten och ställ blandningen åt sidan i 20 minuter.
- Skär köttet i tunna 5 cm långa strimlor och lägg i en skål vid sidan om,
- Bearbeta chilifrukterna, koriander, riven ingefära och hackad citrongräs i en matberedare och ställ den åt sidan.
- Hetta upp oljan i en stor wokpanna, tillsätt hackad lök och pressad vitlök. Bryn löken i ett par minuter.
- Tillsätt currypastan och stek 3 minuter.
- Tillsätt därefter den strimlade biffen och stek i ytterligare 3-4 minuter.
- Tillsätt fisksåsen, sockret och kokosmjölken samt vattnet som tamarindkoncentratet kokats i (sila bort koncentrat som inte blandats med vattnet), blanda ordentligt och sjud i 15 minuter,
- Tillsätt aubergine, limejuice och det rivna limeskalet och sjud i 5 minuter tills auberginekuberna dragit till sig vätska och mjuknat.
- Servera omedelbart.
En annan rätt på festborden i Kambodja kan vara Amok som vi också förmedlar receptet till.