Knödl är lite av en nationalrätt i Österrike. Beroende på tradition och region finns det olika sätt att tillreda knödel. Så de passar bra till den 26 oktober när det är Österrikes nationaldag.
Knödel – kallas även för Klöße eller Klopse – är en typ av klimpar bestående av kokade potatisbullar, som vanligen består av råriven potatis, ibland blandat med potatismos, torkat bröd eller ägg. Maträtten serveras som alternativ till potatis, främst i södra Tyskland, Österrike, Tjeckien och Italien.
Här förmedlar vi ett recept från Österrikes turistbyrå
Ingredienser (för 4 personer):
1 dag gammalt vitt bröd utan kanter
2,5 dl mjölk
3 ägg
Salt
1 liten lök
1 msk persilja
200 g sidfläsk
2 msk smör
2 – 3 msk mjöl
Gör så här:
Skär brödet i små bitar och lägg i en bunke. Vispa mjölk, ägg och salt och häll över brödet. Finhacka lök och persilja, skär sidfläsket i tärningar och stek sedan allt i smör. Blanda sedan med brödmassan.
Låt degen dra i 30 minuter och forma sedan till runda knödel. Lägg knödel i kokande saltat vatten och låt sjuda i 15 – 20 minuter.
Knödel från Tyrolen serveras traditionellt i oxsoppa eller med surkål.
Källor:
http://www.austria.info/se/aktiviteter/mat-dryck/recept/knodel-fran-tyrolen
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kn%C3%B6del
3 comments for “Knödl – lite av nationalrätt i Österrike”