Wienerschnitzel med mos och ärtor

Wienerschnitzel med mos och ärtor
Foto: Lena Ahlström

Panerad kalvfilé som stekts eller friterats tillhör det österrikiska kökets mest berömda specialiteter. En rätt att förgylla Österrikes nationaldag den 26 oktober med. Namnet wienerschnitzel började först användas i slutet av 1800-talet. Maträtten kallades tidigare eingebröselte Kalbsschnitze. Så kallas rätten bland annat i en sydtysk kokbok av Katharina Prato 1907. Från början förmodas dock wienerschnitzel komma från norra Italien där en liknande maträtt, Cotoletta alla milanese, tillagas. Under 1300- och 1400-talen hittade den sin väg till Wien. En annan teori menar att det var först 1858 som fältmarskalken Radetzky tog med sig maträtten till Wien.

Wienerschnitzel är klassiskt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris. Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till – i detta recept väljer vi potatismos.

Till fyra personer:
600 gram kalvinnanlår eller skinksnitzlar
4 krm salt
2 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
4 msk smör till stekning
4 msk olja (ex. solrosolja) till stekning

Tillbehör: 4 citronskivor
8 sardellfiléer
4 msk kapris
4 dl kokta gröna ärter
4 port potatismos

Gör så här:

 1. Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
 2. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 – 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
 3. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
 4. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
 5. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
 6. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
 7. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
 8. Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
 9. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
 10. Garnera gärna varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera.
 11. Servera wienerschnitzlarna med gröna ärter och potatismos samt garnityr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *