Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 oktober

Fem nationaldagar finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna liksom ägg – i dag – gröt, räkmacka, fetaost och grynkorv. I Kanada är det dags för Thanksgiving och i USA för Columbus dag. Mors dag firas det på flera håll i världen, hinduer firar Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara och muslimer nyåret Al-hijra.

I veckan som kommer arrangerar Kultursmakarna en kväll där nyanlända och svenskar lagar mat tillsammans och språktränar i köket. Här är recept till de två rätter som tillagas denna kväll: Di San Xian – med tre smaker från jorden och Gongbao Jiding – en grym kycklingrätt!

Paella Foto: Wikipedia

Paella – kanske en rätt att satsa på till måndag
Foto: Wikipedia

I veckan som gått har vi berättat att Tyskland firar 25 år som ETT land och tipsat om  Sauerbraten med knödel och rödkål  och om gräddtårtans dag i söndags förmedlat recept på  Fridas gräddtårta och Carolines gräddtårta. Samma dag var det även Kanelbullens dag och vi förmedlar ett recept på lyxiga kanelbullar. I dessa pärontider tipsade vi om Päronmarmelad med ingefära till ostbrickan eller Ingefärspäron med kanel och mynta till dessert. Vi har intervjuat imamen Awad Olwan om hans fina lilla bok ”Röd moské med vita knutar” där han talar om religionsdialog och att fred faktiskt är möjlig. Den judiska högtiden  Simchat Tora – torafesten hölls i veckan och Sveriges enda helgon, Birgitta hade sin egen dag. På Birgittadagen tipsade vi om en medeltida måltid.

 

Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 oktober
Ugandas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Minnesdag för den svenska slavhandelns offer.
Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 10 oktober
 Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
 Taiwans nationaldag  (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911 )
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.


Söndag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)


Måndag 12 oktober
 Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
 Spaniens nationaldag  (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.

– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.


Tisdag 13 oktober
– Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) – segern på den tionde dagen. På den tionde dagen efter de nio nätterna (navratri) firas gudinnan Durgas seger över buffeldemonen Mahishasura. Den här högtiden symboliserar hur det goda alltid till sist vinner över det onda, men på ett djupare plan även hur människan kan nå ett andligt uppvaknande. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Navaratri börjar i år 13 oktober och avslutas den 21 oktober.


Onsdag 14 oktober
– Räkmackans dag – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
– Mors dag Vitryssland
– Vita käppens dag
– Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1437, berättar Multireligiösa almanackan.


Torsdag 15 oktober
– Fetaostens dag – fira med fetaost- och vattenmelontorn
– Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Grynkorven är Skaraborgs nationalrätt och Grynkorvens vänner förbereder en grynkorvsfest. Här är ett recept ifall du vill göra hemlagad grynkorv.
– Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober


Fredag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *