Jodå – Grynkorvens vänner finns – med nära 700 medlemmar företrädes vis i Skaraborg där grynkorven är länets nationalrätt. När det drar ihop sig till tredje torsdagen i oktober förbereds en grynkorvsfest med fyra olika sorters grynkorv och en trubadur sjunger till grynkorvens lov.
Så här kan du göra hemlagad grynkorv:
Ingredienser:
1 kg korngryn
1 l vatten
3 kg malet fett fläskkött
3 st gula lökar
3 msk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
10 m fjälster
grovt salt
Gör så här:
- Lägg korngrynen i blöt under natten.
- Blanda dem med det malda fläskköttet och riven lök.
- Salta och krydda. Arbeta igenom smeten väl.
- Stoppa smeten ganska löst i fjälster. Bind upp till Grynkorvar av önskad storlek.
- Varva Grynkorvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp. Ät och njut. Frys resterande korvar styckvis.
Kokning
Tina fryst korv, helst över natten i kylskåp. Lägg grynkorven i hett vatten. Låt sjuda 22 – 25 minuter. Tillsätt gärna salt och något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet.
2 comments for “Grynkorvens dag är det tredje torsdagen i oktober”