Mat i skolan ingen självklarhet i världen

320px-School_lunch

Svensk skollunch – vegetarisk vecka Foto: Casey Lehman

Visste du att Sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst? De flesta andra får med sig matsäck hemifrån, går hem och äter eller får ingen mat alls under skoldagen.

I Sverige är eleverna vana att få lagad mat till lunch, något som inte existerar i till exempel Norge, där eleverna får ta med en så kallad matpacke som mestadels består av smörgåsar hemifrån som äts i lektionssalen.

I Danmark har det diskuterats livligt på senare år ifall man ska erbjuda skolbarnen liknande mat som i svenska skolor. Folketinget, näringsexperter, skolledare var alla positiva till att införa gemensam skollunch på förskolorna. Men många föräldrar sa nej. I generationer har danska skolbarn haft med sig en matlåda med smörgåsar och frikadeller hemifrån.

Föräldraprotesterna har bland annat berott på att skollunchen skulle kosta uppåt tusen danska kronor per barn i månaden.

ukraina-skolmat

Skolmat i Ukraina – soppa, pasta, inlagd gurka, bröd, korv

I många länder serverar skolorna antingen enbart mjölk och bröd, soppa och bröd, ris och grönsaker eller bönor och grönsaker. Medan de i andra skolor i serveras kött, kyckling och fisk i tillägg.

Medan barn i Frankrike kan få tre rätter till lunch får till exempel barn i Afghanistan, Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien och Kambodja mat via FN:s stödprogram WFP (World Food Programmes).

62 länder får skolmat via FN:s matprogram vilket för närvarande kostar 20 miljarder kronor, enligt FN-förbundet. 66 miljoner barn är hungriga i skolan för att det inte finns mat, 23 miljoner av dem bor i Afrika.

Japan - tofuburgare, stekt potatis, fiskbulle, sallad

Skolmat i Japan – tofuburgare, stekt potatis, fiskbulle, sallad

Japanska skolbarn serveras i regel skolmat under de första nio studieåren. Ungefär var femte skola har ingen servering från årskurs 7. Då har skolbarnen oftast med sig matlåda, bento, hemifrån. Detsamma gäller eleverna på de högre årskurserna.

På många skolor undervisas eleverna i grönsaksodling. Grönsakerna som odlas under lektionstid används sedan av skolköket i matlagningen.

En typisk japansk skollunch består av ris eller nudlar, misosoppa, fisk eller kött samt grönsaker. Mjölk är en vanlig måltidsdryck.

I Sverige har det serverats skolmat sedan 1800-talet. Det dröjde dock till slutet av 1900-talet innan ett krav på avgiftsfria skolluncher till alla elever i den obligatoriska skolan skrevs in i skollagen.

Fram till 1990-talet serverades i regel bara ett lunchalternativ. Därefter blev det vanligare med en alternativ varmrätt och/eller filmjölk med flingor/müsli. Under 2000-talet serverar många svenska skolor alltid minst två rätter, varav minst en vegetarisk rätt.

Lärare i Kenya inspirerad av skolmat
Milicent är läraren som återvänt till den skola som hon själv gick på när hon var barn. Nu undervisar hon barn som får skolmat genom FN:s livsmedelsprogram, precis som hon en gång i tiden fick.

Skolan ligger i Nairobis slum, eleverna i skolan har bättre akademiska resultat än elever i andra skolor eftersom de får gratis skolmat. Milicent som har varit elev och fått skolmat genom FN:s livsmedelsprogram är nu lärare och hon har sett resultaten från skolmatprogrammet. Läs mer om Kenyansk mat. 

Källor:
http://www.skolmatsverige.se/fakta-från-andra-källor-om-skolmåltider
http://www.skolmatsverige.se/fakta-från-andra-källor-om-skolmåltider
http://skrolla.se/sa-ser-skolmaten-ut-i-21-olika-lander
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skolmat
http://sv.wfp.org/stories/videoklipp-lärare-i-kenya-inspirerad-av-skolmat

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *