Högtider att uppmärksamma 17 till 27 april

Denna vecka har vi på Kultursmakarna lagat mat med syrier och ätit den med människor med rötter i elva länder. Vi byggde broar mellan grytorna för att öka interaktionen människor emellan – och det var ett arrangemang som gav mersmak. Tänk om detta initiativ kunde sprida sig och organiseras på många håll i vårt avlånga land – så mycket vidgade vyer alla deltagare skulle få och vad mycket svensk språkträning många skulle få! Läs mer om kvällen här.

26 personer med rötter i elva länder träffades för att mingla, laga syrisk mat och äta tillsammans  Foto: Lena Ahlström

26 personer med rötter i elva länder träffades för att mingla, laga syrisk mat och äta tillsammans
Foto: Lena Ahlström

De närmsta tio dagarna finns tio nationaldagar att uppmärksamma. I England firas skyddshelgonet Saint George på dagen för hjältar och drakar och i Turkiet är det barnens dag. I Sverige är det polkagrisens dag och i Nederländerna bakas förmodligen en del pindakoekjes inför kungens födelsedag. På jordklotet är det internationella dagen för Moder Jord. Missa inte de vackra körsbärsblommornas dag som firas olika dagar bland annat i Stockholm och Göteborg. Läs mer om Hanami och körsbärsblommeris här.

I veckan som gått har vi berättat om Pasha en dessert från Ryssland som äts i Lettland under påsken, om dagen då vi kan frossa i lakrits samt om Nyårsfest i Kambodja med Johan Büngers familj och vårrullar med krabba till Songkran – nyårsfesten. Vi har även rapporterat att Rädsla och kopiering skapar våra traditioner och att vissa är extra känsliga mot dålig livsstil.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:


Fredag 17 april
 Syriens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1947. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
 Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.


Lördag 18 april
 Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Den tjocka majsgröten sadza nämns som nationalrätt. Papaya är en av de vanligaste grödorna i Zimbabwe. Lokalbefolkningen gör mapopogodis av den.
Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden mellan klockan 13 och 17. Läs mer här på Kungsträdgårdens sajt  eller här på Japanska föreningen i Stockholms sajt. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Söndag 19 april


Måndag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.


Tisdag 21 april


Onsdag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.


Torsdag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet


Fredag 24 april
 Israels självständighetsdag  firas i år, 2015, fredag 24 april. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången storsdag 23 april. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.


Lördag 25 april


Söndag 26 april
 Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet. – Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg – japansk körsbärspicknick när körsbärsträden blommar. Läs mer här på Botaniska trädgårdens sajt. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Måndag 27 april
 
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange.  I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
 Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961
 Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
 Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *