Fullt ös i köket med många kockar

26 personer med rötter i elva länder träffades för att mingla, laga syrisk mat och äta tillsammans  Foto: Lena Ahlström

26 personer med rötter i elva länder träffades för att mingla, laga syrisk mat och äta tillsammans
Foto: Lena Ahlström

26 personer med rötter i elva länder möttes för att umgås över en syrisk gryta i onsdags. Fyra från Syrien lagade mat tillsammans med oss fyra som driver nättidningen Kultursmakarna.se och som arrangerat denna aktivitet tillsammans med Internationella Bekantskaper. Det var varmt och gemytligt med god mat och många glada skratt. Och språkträning – javisst.

Med människor från elva olika länder med varierande förmåga att tala det svenska språket kunde man tro att det skulle bli tyst och avvaktande stämning. Men inte. Minglet startade omedelbart. Och det fanns ingen hejd på antalet ämnen som diskuterades under kvällen. En av de nyanlända förklarade att det är mycket lättare att komma i kontakt med människor från andra länder än från Sverige. Så det var väl en typisk svensk tanke.

Heydar, Jens, Alexandra, Sameh och Anna minglar före middagen Foto: Lena Ahlström

Heydar, Jens, Alexandra, Sameh och Anna minglar före middagen
Foto: Lena Ahlström

Under tiden tilltog de gudomliga dofterna från köket och nyfikenheten på den syriska maten spred sig.

Som arrangörer fick vi mycket uppskattning. Och många uppmuntrade oss att fortsätta arrangera liknande aktiviteter där mötet mellan människor från skilda kulturer är i centrum.

Kultursmakarnas ambition är att uppmuntra människor att mötas över kulturgränserna och grytorna för att ha trevligt tillsammans och öva svenska. På så sätt vill vi underlätta för nya svenskar att ta plats i samhället.

Sarah, kökschefn, George och Simon. Det syriska matlaget som lagade Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter Foto: Lena Ahlström

Sarah, ”kökschefen” Khanim, George och Simon. Det syriska matlaget som lagade Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter
Foto: Lena Ahlström

– Det var en väldigt rolig stämning i köket, med många missuppfattningar och tillfällen till skratt, säger Helene från Kultursmakarna. Inte minst för att ett av spisens reglage visade fel temperatur. För att få högsta värme skulle reglaget ställas på 1 och lägsta 6. Hur förklarar man det när de andra tre plattornas reglage visar rätt? Efter ett antal försök bestämde vi att den plattan var sjuk medan de andra var friska.

Entusiasmen i köket gick inte att klaga på. I matlaget ingick fyra från Syrien och två från Sverige. Khanim från Syrien ledde matlaget med van hand och blev under kvällen utsedd till ”kökschef”.

– Vi hade väldigt roligt igår och vi tillbringade en härlig kväll tillsammans, säger George som bestämt kvällens maträtt och tagit med sig sin syster och ett par vänner för att laga den.

– Det blev många spontana samtal om ord, verklig språkträning av köks- och matlagningstermer, säger Helen. När vi körde fast använde vi google och kroppspråk. Jag hade kul och tycker att vi kom varandra nära. Vi fick ett trevligt möte på riktigt. Det var fullt ös i köket med många kockar, men det gjorde inte resultatet sämre.

Foto: Lena Ahlström

Här äts frike med köttgryta, mandel och pinjenötter. Till det tsatsiki och sallad, en rätt som äts i många länder i Mellanöstern. Fr v Simone, Doris, Laura och Artur möts över grytan. Foto: Lena Ahlström

Om du vill pröva på att laga Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter finns receptet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *