Nyhetsbrev från 6 till 16 februari

I dag 6 februari är det Samernas nationaldag som firas i hela Sapmí – vi tipsar om flera goda recept för den som vill fira! Sex nationaldagar radar upp sig härnäst liksom Parinirvanadagen som uppmärksammar Buddhas död, några profana temadagar som ägghalvans och Geléhallonens dag. Nästa helg är det Alla hjärtans dag – planera redan nu en måltid du vill dela med någon eller några – vi har tips, se den 14 februari. Den helgen börjar även karnevalsfirandet  i de katolska länderna.

Jörgen Dan Isacsson lagar en samisk specialitet, Suovas, utanför Tärnaby. Foto: Caroline Maino

Jörgen Dan Isacsson lagar en samisk specialitet, Suovas, utanför Tärnaby.
Foto: Caroline Maino

Inte har du väl missat vår nya tävling? Skicka in din berättelse om bästa och värsta skolmaten du minns och var med och tävla om kokboken med rätter från skolans värld som de prisbelönta kockarna Henrik Forsell och Tobias Bentley har skrivit.

I veckan som gått har vi undrat Kan murmeldjuren tala om hur lång vintern blir? Hur som helst kan man  fira Groundhog day med att göra murmeldjurskakor. Vi har konstaterat att det är viktigt att andas rätt, att det går att göra chips på lufttorkad skinka, att japanerna firat vårens ankomst med att säga ”Oni wa soto! Fuku wa uchi!” och kanske också försökt äta en hel Maki sushi rulle, att Ris och curry är Sri Lankas nationalrätt, att Trädens nyår firas med fikonkaktus  och att det varit Runebergsdagen då den finska nationalskalden som skrev Fänrik Ståls sägner, Johan Ludvig Runeberg, firats med Runebergstårta.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 februari 
Samernas nationaldag – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis  eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller om du vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
 Nya Zeelands nationaldag –  ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen.
 Niues nationaldag – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.


Lördag 7 februari
 Grenadas nationaldag1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.


Söndag 8 februari
Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag


Måndag 9 februari


Tisdag 10 februari


Onsdag 11 februari
 Japans nationaldag. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år.  I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen – eller en annan populär traditionell rätt, sukiyaki en sorts fondue som är ganska enkel att göra hemma.


Torsdag 12 februari


Fredag 13 februari


Lördag 14 februari
Alla hjärtans dag –  kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor


Söndag 15 februari
 Serbiens nationaldag. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Fira dagen med en sachertårta .
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse (ortodoxa). Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
–  Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.
Karneval, firas i tre dagar (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 17 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.


Måndag 16 februari
 Litauens nationaldag. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis.  En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *