Facebook Twitter Linkedin
Kultursmakarna

Kultursmakarna

Main menu

Skip to content
  • Hem
  • Om oss
    • Pressbilder
      • Mångkulturella matdagen
    • Kontakta oss
  • Vår kalender
    • Januari 2025
    • Februari 2025
    • Mars 2025
    • April 2025
    • Maj 2025
    • Vår kalender 2024
      • Januari 2024
      • Februari 2024
      • Mars 2024
      • April 2024
      • Maj 2024
      • Juni 2024
      • Juli 2024
      • Augusti 2024
      • September 2024
      • Oktober 2024
      • November 2024
      • December 2024
    • Vår kalender 2023
      • Januari 2023
      • Februari 2023
      • Mars 2023
      • April 2023
      • Maj 2023
      • Juni 2023
      • Juli 2023
      • Augusti 2023
      • September 2023
      • Oktober 2023
      • November 2023
      • December 2023
    • Vår kalender 2022
      • Januari 2022
      • Februari 2022
      • Mars 2022
      • April 2022
      • Maj 2022
      • Juni 2022
      • Juli 2022
      • Augusti 2022
      • September 2022
      • Oktober 2022
      • November 2022
      • December 2022
    • Vår kalender 2021
      • Januari 2021
      • Februari 2021
      • Mars 2021
      • April 2021
      • Maj 2021
      • Juni 2021
      • Juli 2021
      • Augusti 2021
      • September 2021
      • Oktober 2021
      • November 2021
      • December 2021
    • Vår kalender 2020
      • Januari 2020
      • Februari 2020
      • Mars 2020
      • April 2020
      • Maj 2020
      • Juni 2020
      • Juli 2020
      • Augusti 2020
      • September 2020
      • Oktober 2020
      • November 2020
      • December 2020
    • – Vår kalender 2019
      • Januari 2019
      • Februari 2019
      • Mars 2019
      • April 2019
      • Maj 2019
      • Juni 2019
      • Juli 2019
      • Augusti 2019
      • September 2019
      • Oktober 2019
      • November 2019
      • December 2019
    • Vår kalender 2018
      • Januari 2018
      • Februari 2018
      • Mars 2018
      • April 2018
      • Maj 2018
      • Juni 2018
      • Juli 2018
      • Augusti 2018
      • September 2018
      • Oktober 2018
      • November 2018
      • December 2018
    • Vår kalender 2017
      • Januari 2017
      • Februari 2017
      • Mars 2017
      • April 2017
      • Maj 2017
      • Juni 2017
      • Juli 2017
      • Augusti 2017
      • September 2017
      • Oktober 2017
      • November 2017
      • December 2017
    • Vår kalender 2016
      • Januari 2016
      • Februari 2016
      • Mars 2016
      • April 2016
      • Maj 2016
      • Juni 2016
      • Juli 2016
      • Augusti 2016
      • September 2016
      • Oktober 2016
      • November 2016
      • December 2016
    • Vår kalender 2015
      • Januari 2015
      • Februari 2015
      • Mars 2015
      • April 2015
      • Maj 2015
      • Juni 2015
      • Juli 2015
      • Augusti 2015
      • September 2015
      • Oktober 2015
      • November 2015
      • December 2015
    • Vår kalender 2014
      • Januari 2014
      • Februari 2014
      • Mars 2014
      • April 2014
      • Mars 2024
      • Maj 2014
      • Juni 2014
      • Juli 2014
      • Augusti 2014
      • September 2014
      • Oktober 2014
      • November 2014
      • December 2014
  • Högtider
  • Böcker att smaka på
  • Artiklar & notiser
    • Matminnen
    • Uppdukat
    • Noterat
  • Recept
    • Förrätt
    • Huvudrätt
    • Dessert
    • Bakverk
    • Smått & gott
  • Fråga varför!
  • Stöd oss

Sub menu

Kultur, mat & historia

Svensk mat med mångkulturella rötter

by Caroline Maino • 15 november, 2020 • 0 Comments

I alla tider har människor invandrat från andra länder. Det berikar Sverige på många sätt, inte minst när det gäller maten. Många rätter som vi idag säger är typisk svensk husmanskost har egentligen sina rötter utomlands. Sverige är idag ett…

Läs mer →

Kultur, mat & historia, Noterat

Mötet viktigast på Mångkulturella matdagen

by Lena Ahlström • 15 november, 2020 • 0 Comments

Vi möts över grytorna och prövar varandras favoriträtter. Var rätten kommer ifrån ursprungligen spelar ingen roll. Men det gör mötet. Kultursmakarna vill inspirera alla att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för fler kulturer än den egna. Därför instiftade…

Läs mer →

Bakverk, Dessert, Recept

Morothalwa en av Sheelas favoriter

by Caroline Maino • 13 november, 2020 • 0 Comments

Halwa är en slags konfekt med ursprung från Indien som även är väldigt populär i Mellanöstern. Den äts gärna när något firas, till exempel Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest. Halwa kan tillagas och smaksättas på många olika sätt. Skär den i…

Läs mer →

Högtider, Kultur, mat & historia

Diwali – hinduiskt nyår och ljusfestival

by Caroline Maino • 13 november, 2020 • 0 Comments

Diwali, ljusfestivalen, firas av hinduer, sikher och jainister. Högtiden firar ljusets seger över mörkret samt bland annat minnet av guden Ramas återkomst från fångenskapen hos demonen Ravana. Den markerar också det hinduiska nyåret. I år, 2020, är datumet 14 november.…

Läs mer →

Huvudrätt, Recept

Medelhavsspätta är bra mat för diabetiker – också

by Caroline Maino • 13 november, 2020 • 0 Comments

Den 14 november är det Internationella diabetesdagen (WHO och IDF). Denna fiskrätt finns med i en handbok för diabetiker som Carina Trägårdh Tornhill och Hannah Helgegren,  dietister inom Skånes universitetssjukvård, tagit fram. I en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ…

Läs mer →

Böcker att smaka på, Mat som livsstil, Noterat

God mat för diabetiker

by Helene Götberg • 13 november, 2020 • 0 Comments

Den 14 november är det internationella diabetesdagen. Även om man har diabetes finns många valmöjligheter i köket. Det menar två dietister vid Skånes universitetssjukvård som tagit fram en liten praktiskt och pedagogisk handbok vid namn  ”Bra mat vid typ 2 diabetes”.  I…

Läs mer →

Dessert, Högtider, Kultur, mat & historia, Recept

Ostkaka – en klassiker från medeltiden

by Caroline Maino • 13 november, 2020 • 0 Comments

Ostkaka är en svensk klassiker, kanske den svenskaste av efterrätter. Den finns historiskt belagd sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden. Den 14 november är det ostkakans dag. Enligt tradition ska ostkakan serveras med lättvispad grädde och syrliga lingon…

Läs mer →

Noterat

Högtider att uppmärksamma från 13 till 23 november

by Caroline Maino • 13 november, 2020 • 0 Comments

På måndag, den 16 november fyller Kultursmakarna sju år! Och den Mångkulturella matdagen – som Kultursmakarna instiftade – fyller sex år! Varken köttbullen, kåldolmen, lutfisken eller lussebullen är genuint svensk, lika lite som pizzan, hamburgaren eller kebaben. I alla tider…

Läs mer →

Huvudrätt, Kultur, mat & historia, Recept, Smått & gott

Smörgåstårta med räkor och gravad lax

by Lena Ahlström • 12 november, 2020 • 0 Comments

Smörgåstårtan blir godast om du använder fyllningar med lätt crème fraîche och lätt kesella. För att tårtan ska bli saftig och fräsch är det bra om den kan stå och dra åt sig fyllningarna under några timmar innan du garnerar…

Läs mer →

Page 189 of 337
« 1 … 187 188 189 190 191 … 337 »

Vår kalender

  • Maj 2025
  • Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 maj 2025

Vår mission

Vi är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. I ett sådant samhälle blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. Detta vill vi bidra till. Vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret.

Prenumerera

Anslut dig till vårt nyhetsbrev och få en summering av högtider du kan fira den närmsta tiden och länkar till recept kopplade till några av dem - bekvämt direkt till din mejlbox.

Vi tipsar

  • Per Wästberg i en krönika i SvD "När nazister marscherar i svenska städer måste vi minnas totalitarismens brott mot mänskligheten. Vi får inte glömma alla de oskyldiga som mördats av Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot."
  • Margit Richert i en krönika i SvD "Mångkultur är mat, vårt ursprungliga lingua franca."
  • 67 fördomsfulla främlingar tog ett DNA-test – resultatet får dem att börja gråta...
  • En flykting korsar vårt spår - och förändrar oss, skriver Susanna Alakoski i DN Kultur

  • Vi gillar-sidan

Senaste kommentarer

  • Julens skjulte symboler: Hva betyr egentlig julestjernen og nissen? – Giossjulatilbake.no om Från proletärsstjärna till global symbol
  • Caroline Maino om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Håkan Nilsson om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Göran Bryntse om Runebergstårta
  • Minou om Napoleonbakelsens dag är den 17 november

Senaste inläggen

  • Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 maj
  • Fredag 9 maj
  • Torsdag 8 maj
  • Tisdag 6 maj
  • Dags att minska konsumtion av specifika livsmedel

Copyright © 2025 Kultursmakarna. All Rights Reserved. Sajten är producerad av Webbräddarna.