Dags att minska konsumtion av specifika livsmedel

Ungdomar äter för mycket socker och kostråden om socker behöver förändras. I stället för att ha fokus på mindre socker bör rekommendationen vara att minska konsumtionen av vissa specifika livsmedel som läsk och godis.

Godis och läsk hamnar i för stor mängd i ungdomars magar. Foto: Caroline Maino

Tidigare har det inte funnits någon kunskap om hur mycket socker svenska ungdomar egentligen får i sig, men med en ny metod kan en studie från Göteborgs universitet redovisa ungdomarnas konsumtion.

Svenska tonåringar äter mer socker än rekommenderat, och det mesta kommer från näringsfattiga livsmedel som läsk, godis och bakverk. Endast 30 procent av ungdomarna håller sig under det rekommenderade maxintaget för socker. sockerkällorna i ungdomars kost är läsk, godis, kakor och bakverk. Sockret konsumeras mest hemma under helgerna och oftast utanför huvudmåltiderna.

– De flesta ungdomar äter för mycket socker. Även om genomsnittsintaget ligger nära den rekommenderade maxgränsen är det fortfarande en betydande andel som överskrider den, säger Julia Wanselius som är författare till studien.

Hon menar att det är dags att ändra kostråden.

– Vi vet nu att några få näringsfattiga livsmedel står för den största delen av det socker ungdomar konsumerar. Det skulle vara mer effektivt att rikta kostråd mot dessa specifika produkter, istället för att prata om socker i allmänhet, säger Julia Wanselius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *