Ostkaka – en klassiker från medeltiden

Ostkaka är en svensk klassiker, kanske den svenskaste av efterrätter. Den finns historiskt belagd sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden. Den 14 november är det ostkakans dag. Enligt tradition ska ostkakan serveras med lättvispad grädde och syrliga lingon men den går utmärkt att servera med andra bär så som blåbär, hjortron, hallon, vinbär eller jordgubbar.

Ostkaka och smultron. Foto från Ostkakans vänner

Ostkaka och smultron.
Foto från Ostkakans vänner

Ostkakans dag instiftades av Ostkakans vänner som firar dagen genom att – förutom att äta ostkaka – arrangera årets SM i ostkakebakning. Det är även Emildagen och Astrid Lindgrens födelsedag (14 november 1907- 28 januari 2002).

Huvudingredienser i ostkaka är mjölk, vetemjöl och ostlöpe som blandas till en ostmassa och gräddas i ugn. En perfekt ostkaka är gyllenbrun utanpå och krämig inuti – en smak som passar utmärkt till syrliga bär som lingon och hallon.
Det finns två sorters ostkaka i Sverige och de skiljer sig åt i såväl smak, recept, konsistens och tillbehör. Den småländska har en mer grynig konsistens och innehåller, förutom standardingredienserna, även bittermandel, ägg, grädde, strösocker och sötmandel. Hälsingeostkakan innehåller aldrig mandel och serveras ofta med hjortonsylt eller syltsås.

Historia och tradition
Förr när det vankades storkalas i Småland bidrog varje gästande familj med en maträtt. Då var det vanligt att någon familj hade med sig ostkaka, för det innebar status samtidigt som den räckte till många gäster. Ett sådant kalas skildras i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten. En teori till det är att man förr bakade i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet. Andra menar att det är för att ostkakan är krämigast i mitten och lite torrare och mera bränd i kanterna, vilka sparades till barnen och tjänstefolket, står det i Wikipedia.

Här förmedlar vi ett recept som legat länge i min samling. Ostkakans vänner har fler här.

Ostkaka med sylt, grädde och glass.

Ostkaka med sylt, grädde och glass.

 

Ingredienser för 8-10 portioner: 
5 liter mjölk
1 dl mjöl
2 msk ostlöpe (kylvara, finns på välsorterade apotek)
1 dl finhackad mandel
2 bittermandlar
4 ägg
4 dl grädde
1 1/2 dl socker

Gör så här:
Sätt en kastrull på spisen, häll i 4,9 liter av mjölken och värm upp den till 37 grader. Häll resten av mjölken (1 deciliter) i en skål, blanda i mjölet och rör ihop till en redning. Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen. Dra kastrullen från plattan och låt mjölkblandningen stå en timme under lock och ysta sig.
Sätt en sil över en bunke, lägg en kökshandduk som silduk i silen och lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev. Låt ostmassan stå och rinna av till dess att det mesta av vasslan runnit ner i skålen och konsistensen på ostmassan blivit fastare, cirka 60 minuter.

Nu är det dags – Sätt ugnen på 175 grader.

Knäck äggen i en skål, lägg i sockret, vispgrädden mandeln samt bittermandeln och vispa ihop detta till en smet. Rör ner ostmassan i äggblandningen, vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad form. Baka i cirka 40 – 45 minuter.

Servera ostkakan ljummen med de bär du tycker om.
Källor:
http://ostkakansvanner.se/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostkaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *