Högtider att uppmärksamma från 19 till 29 maj

På torsdag firar judar Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.  Tio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna och vi förmedlar matidéer till åtta av dem. I morgon lördag är det Världsbidagen. Honung ingår i många rätter. På måndag kan du roa dig på Picknickens dag. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

I Chilispätta ingår honung.

I  ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 19 maj
Mors dag i Kirgisistan*
– Nationella mag- och tarmdagen*


Lördag 20 maj
Kameruns nationaldag – firar republikens dag. Nationalrätten i Kamerun är Ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Här tipsar vi om ett recept på Ndolé med räkor.
Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Omkring detta datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.
– World Whisky Day – dagen för ”livets vatten” infaller tredje lördagen i maj.
– Världsbidagen (FN)* – Dagen infaller alltid den 20 maj och är tänkt att öka kännedomen om hur viktiga bina är och varna om att de minskar i antal. Utan bin ingen honung – laga en god pastarätt med tomatsås smaksatt med honung och tänk på de viktiga bina. Andra rätter med honung som ingrediens är Marockansk kycklinggryta, medelhavsspätta, rårakor med rökt lax och kakorna homentaschen.


Söndag 21 maj
Internationella mångfaldsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling (FN)*. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.


Måndag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) * – Syftet med dagen är att väcka medvetenhet hos så väl allmänheten som hos våra folkvalda politiker om den biologiska mångfalden och dess situation i världen idag, vilka utmaningar och hot som finns samt hur vi kan skydda den. Dagen har ett nytt tema varje år.
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick nick-dagen den 18 juni.


Tisdag 23 maj


Onsdag 24 maj
Eritreas nationaldag* – firar självständighet från Etiopien 1993. här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Bermudas nationaldag*
– Nationalparkernas dag*


Torsdag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
Kristi himmelsfärd (ortodoxa kristna). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen.
– Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.


Fredag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
Mors dag i Polen.
The National Sorry Day*, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova, en tårtliknande efterrätt av maräng. 
– Hammarkullekarnevalen (tre dagar) Göteborg. Läs mer här.


Lördag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins. Vi förmedlar även Yvonnes recept på saftiga muffins.
– Ostens dag*. Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka. Figeholmare, olivgömmor med ost, är populära drinktilltugg.
– Pingstafton (katoliker och protestanter). 


Söndag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag. Mat och fest detsamma i Nepal – här finns 5 recept du kan pröva om du vill.
– Internationella burgardagen.*
– World Hunger Day* – en dag då vi uppmärksammar de 815 miljoner människor som fortfarande kämpar för att slippa gå hungriga. World Hunger Day instiftades av The Hunger Project  år 2011. Målet är att uppmärksamma hållbara lösningar på svält och fattigdom.
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.


Måndag 29 maj
– Bahá´u´lláhs bortgång* (bahá´íer)
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *