Figeholmare – gott drinktilltugg

Den 27 maj är det ostens dag. Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka. Denna dag kan Figeholmare passa till drinken. Dessa olivgömmor med ost är enkla att göra och har en strykande åtgång som drinktilltugg. Receptet kommer från Allt om mat för länge sedan där Berit Karlström kallade dem Figeholmare.

Ingredienser till 50 stycken: 

Figeholmare, förrättsplock med strykande åtgång. Foto: Caroline Maino

1/2 tesked salt
3 1/2 dl vetemjöl, ca 210 gram
125 gram smör
3 dl riven smakrik ost ca 210 gram
2 msk vatten
50 kärnfria oliver (gröna blir godast)
1 ägg
sesamfrö

Har du väl allt ovanstående så är det dags att sätta igång att skapa ljuvligheter.

Gör så här:

1. Blanda ihop mjölet med salt och smör till en grynaktig deg. Du kan göra detta i en matberedare, men vi gör det alltid för hand. Blanda ner osten och vattnet och jobba ihop en fast och fin deg. När du nått hit, behöver degen vila minst 30 min i kylskåpet.

2. Sätt nu på ugnen, 200 grader. Dela upp degen i fem lika stora delar och rulla ut delarna i rullar tjocka som ett finger ungefär. Dela rullarna i tio lika stora bitar. Platta ut degbiten och lägg in en oliv och rulla till kulor.

3. Nu är det dags för ägget. Vispa således ägget, pensla kulorna och rulla dem i sesamfröna. Lägg dem på en bakplåtspapperförsedd ugnsplåt.

4. Gräddning! Ställ in härligheterna mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Låt dem svalna.

5. Njut. De är allra bäst lite ljumna, men det funkar att frysa in dem och ta fram vid annat lämpligt tillfälle.

Bon apetit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *