Högtider att uppmärksamma från 13 till 23 januari

Gott Nytt År – de närmsta tio dagarna finns många nyår att fira. Det första redan i dag fredag. I dag dansar vi ju även ut julen när det är Tjugondedag Knut. På söndag kan vi Prova en sallad med tulpan. då är det tulpanens dag. I dagarna uppmärksammas även Fadimedagarna för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. På måndag är det Martin Luther Kings dag i USA. Han sa de kloka orden: ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter”. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Tulpanens kronblad är ätbara. Den 15 januari är det tulpanens dag. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 13 januari
Tjugondedag Knut, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa) – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Lördag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2973. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
– Makara Sankranti – Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept  från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Maghi (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.


Söndag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Världsreligionernas dag – Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.
– Fadimedagarna – under januari organiseras Fadimedagarna över hela Sverie av GAPF tillsammans med ett stort antal stödorganisationer för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Måndag 16 januari
– Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter”. Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.


Tisdag 17 januari


Onsdag 18 januari


Torsdag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. – Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa) – högtidlighåller Jesus dop i Jordanfloden.
– Popcornets dag* – Popcorn är populära snacks med lågt kalorivärde jämfört med annat snacks och godis. De är dessutom glutenfria, fiberrika och innehåller antioxidanter, till exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer. Popcorn är så poppis att den till och med har en egen låt!


Fredag 20 januari
– Thorrablót (Þorrablót) – Isländsk midvinterfest då det äts mycket beige och brun mat. Läs mer på Islandsbloggen: Gästblogg: Vinterfesten Þorrablót
Þorrablót inleds med Bóndadagur, husbondens dag, fredagen som infaller mellan 19 och 25 januari. Det är då midvinter, i vinterns trettonde vecka.


Lördag 21 januari
Kramens dag * – På kramens dag ska man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!


Söndag 22 januari
– Vinets dag * – Dagen infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. Läs mer om vinets mångtusenåriga historia.
Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4721. Enligt den kinesiska zodiaken är det tigerns år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.


Måndag 23 januari


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *