Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makar Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. I Bihar och Orissa äts detta som första måltid under Makar Sankranti-festivalen.
Rätten görs på chiura eller poha/pova även kallat risflingor eller tillplattat eller slaget ris. Det är ett skalat ris som är tillplattat till ljusa torra flingor. Flingorna sväller i varm eller kall vätska. Tjockleken på flingorna varierar mellan nästan genomskinliga (som är de dyrare) till nästan fyra gånger så tjocka som normala riskorn.
Denna lättsmälta form av råris är mycket populär i hela Indien, Nepal och Bangladesh, och används normalt för att göra snacks eller lätt och enkel snabbmat i en mängd olika indiska matlagningsstilar, berättar engelska Wikipedia.
Receptet hittade vi på sajten http://www.khanapakana.com/
Ingredienser till 4 portioner.
½ kg pova – tunt vitt tillplattat ris/risflingor
100 g rostade kikärtor
100 g rostade jordnötter
1 tsk rödchilipulver
1/4 tsk gurkmeja
8-10 blad – den indiska motsvarigheten till lagerblad
Lite garam masala
några bitar kokos (finhackad)
lite socker
salt efter smak
olja till stekning
Gör så här:
1. Skölj pova i kallt vatten i någon minut och låt rinna av.
2. Stek pova – risflingorna – snabbt i het olja snabbt och låt oljan rinna av.
3. Stek kikärter och jordnötter först, tillsätt sedan den hackade kokosen.
4. Blanda ihop alla ingredienser
Källor:
http://www.khanapakana.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Makar_Sankranti
http://en.wikipedia.org/wiki/Flattened_rice