Makar Sankranti firar att våren är på väg – i Indien

Makar Sankranti är en populär festival som firas över i stort sett hela Indien och Nepal vanligtvis den 14 januari. Denna hinduiska festival markerar vårens ankomst i Indien, är en av flera skördefester och firas på många olika sätt över landet, med dopp i Ganges och drakflygning bland annat. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen.

Makar Sankranti firar att våren är på väg.

Makar Sankranti firar att våren är på väg.

Makar Sankranti firar att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig från Stenbockens vändkrets. Sankranti betyder bokstavligen ”rörelse”. Festivalen firas med stor intensitet, pompa och ståt samt mycket lust och glädje. Makar Sankranti ses också som början på en hoppfull tid i indisk kultur. Den kallas den ”heliga övergångsfasen” och markerar slutet på en olycksbådande period som enligt den hinduiska kalendern börjar i mitten av december.

Tusentals människor tar rituella bad i floden Ganges eller andra vattendrag och ber till solguden. I södra Indien kallas festivalen Pongal och i Punjab för Maghi. På en del håll, till exempel i Gujarat, ger äldre gåvor till yngre i familjen. Där, liksom i flera delstater, gör människor vackra drakar och låter dem flyga till solgudens ära. På landsbygden och i kustområden arrangeras på sina håll även tuppfäktningar som en viktig del av firandet. Festivalen hedrar även Saraswati, kunskapens gudinna. Makar Sankranti innebär en period av ljus, fred, välstånd och lycka.

Flygande drakar hör till Makar Sankranti

Flygande drakar hör till Makar Sankranti

Eftersom festivalen firas på vintern ska maten som hör till denna festival gärna hålla kroppen varm och ge energi. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalen specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake .
I bland annat Bihar och Orissa äts chura, som görs på ris, som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.

Makar Sankranti är en av några får indiska festivaler som nästan alltid firas på samma datum. Vid enstaka tillfällen infaller den den 13 eller 15 januari.

Källor:
http://www.mapsofindia.com/events/india/makar-sankranti.html
http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/01/makar-sankrati-en-popular-festival-som.html
http://zeenews.india.com/news/nation/nation-celebrates-makar-sankranti-with-fervour_822782.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Makar_Sankranti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *