Indiska sesamkakor är en av den hinduiska festivalen Makar Sankrantis specialiteter. Den firas den 14 januari. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake .
Amy skriver att dessa sesamkakor är mycket nyttiga (järn- och proteinrika) med kombinationen av sesamfrön och gur (jaggery på engelska som är ett slags socker som utvinns från sockerrör och blandas ihop till en massa i blockform). Detta socker är inte raffinerat (har en ljusbrun/mörkbrun nyans) och därmed mycket nyttigare än det raffinerade vita sockret. Kan hos oss (i västerlandet) ersättas med råsocker i matlagning och bakning.
Tips! Använd gärna vita och svarta sesamfrön i kombination så blir det ett festligt utseende!
Ingredienser till cirka 10 bitar indiska sesamkakor:
1,2 dl sesamfrön
0,8 dl gur/råsocker
1 tsk ghee (skirat smör) eller vanligt osaltat smör
1/2 krm grovt mortlad kardemumma, valfritt
0,5 tsk ghee/smör (för smörjning)
Gör så här:
Rosta sesamfröna i torr och het panna tills de är gyllene. Låt svalna.
Hetta upp ghee/smör i en tjockbottnad kastrull och lägg i gur/råsocker. Låt koka ihop så att röran karamelliseras. Gör kulprovet här, det vill säga lägg en liten droppe i ett glas fyllt med kallt vatten. Kan du forma droppen till en kula är det klart.
Blanda i de rostade sesamfröna och kardemumman och rör väl.
Smörj ett silikonbakplåtspapper med lite smör.
Häll över den heta röran och kavla så tunt du vill ha dina sesamkakor med en plastkavel (insmord i lite smör). Låt svalna en aning och skåra sedan fyrkanter med en vass kniv.
Förvara i en lufttät burk.
För att variera kan man till exempel använda mandlar, osaltade pistage- eller jordnötter. Hacka då dessa till lite mindre bitar och använd samma recept som för sesamkakor.