Tulpaner antyder att våren faktiskt finns

Den 15 januari varje år firar vi Tulpanens Dag. Denna dag instiftades för att fira att våren är på väg. Kanske är det lite väl förhoppningsfullt, men det ger oss i alla fall en fingervisning om att den finns i verkligheten.

Det var Blomsterfrämjandet (blombranschens organisation) som såg till att den 15 januari blev Tulpanens Dag.  Den instiftades 1989. Mitt i det kalla och mörka januari passar vi på att fira Tulpanens Dag. De färgglada och krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. Vissa år har dagen firats med att elever som utbildar sig till florister delat ut buketter med tulpaner. Många uppmärksammar dagen bara genom att köpa några vackra tulpaner.

250px-Tulpaner_i_Kungsträdgården

Tulpaner från Wikipedia

Vad vi har kunnat läsa oss till är att det finns 6 000 olika tulpansorter i världen, varav 400 sorter odlas i Sverige. Man beräknar att ungefär 120 miljoner tulpaner pryder svenska hem varje år! Växtens namn härstammar från det persiska ordet för turban, dulband, på turkiska tuliband. Tulpansläktet eller tulpaner (Tulipa) är ett släkte som ingår i familjen liljeväxter. Tulpanerna kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Den största artrikedomen finns i Pamir och på stäppområdena i Kazakstan.Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet.

Det första ekonomiska bubblan på 1600-talet lär ha handlat om just tulpaner. Tulpanerna kom till Holland 1590. Eftersom tulpanerna förökade sig långsamt och efterfrågan var stor så förstod de som sålde lökar att de kunde tjäna mer om de väntade med att sälja. Då blev det brist och priset sköt i höjden. För att tjäna ännu mer började lökarna säljas styckevis, då hade fler råd att köpa en tulpanlök och även de tjäna sig en hacka på kalaset. Eftersom bristen på lökar var så stor började det även handlas i rätten att få köpa en lök vid en senare tidpunkt för ett förutbestämt pris. Priset steg och steg och till slut sprack bubblan 1637, precis som alla bubblor gör förr eller senare. Vissa tulpanlökar hade under köpfesten kostat en fjärdedels årslön innan det gick åt skogen. Holland gick in i en depression, men återhämtade sig och betraktas väl i dag som det stora tulpanlandet.

Vill du fira dagen med att äta tulpaner kan vi här förmedla ett recept:

Sallad med tulpan på tulpanens dag

Här kan du lära dig mer om tulpaner och hur du ska sköta dina tulpaner för att de ska hålla länge.

http://www.odla.nu/inspiration/tulpanens-dag-1

http://tulpanguiden.se/

Mer att läsa:

http://www.popularhistoria.se/artiklar/tulpanmani-borskrasch-under-barocken/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *