Prova en sallad med tulpan på tulpanens dag

Sajten Spisa.nu berättar att det finns gott om ätbara blommor både vilda och odlade. De kan användas i sallad, som dekoration eller som krydda. Bland dem finns även tulpanen som har sin egen dag den 15 januari.
Unga maskrosblad kan blandas i salladen och blommorna är dekorativa. Andra ätliga blommor är indiankrasse, malva (Malope trifida), kryddtagetes (Tagetes tenuifolia), blomsterkrasse/indiankrasse (Tropaeolum majus) temynta (Monarda didyma), syren (Syringa), lavendel (Lavandula), tusensköna och klöver.

Tulpanens kronblad är ätbara. Foto: Caroline Maino

Tulpanens kronblad är ätbara.
Foto: Caroline Maino

Kryddväxter har ofta fina och välsmakande blommor till dem hör gurkört, mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Gräslökens lila blomklasar är vackra och extra smakrika på sillbordet. I skärgården finns ofta gräslök, vilket är ett välkommet tillskott för båtfolket.

Vissa ätliga blommor passar även att dekorera med som till exempel kronbladen från nejlika (Dianthus), ringblomma (Calendula), solros (Helianthus), stockros (Alcea), rosa rosor, pelargon (Pelargonium), daglilja (Hemerocallis), tulpan (Tulipa) och lila, gula, rosa penséer/violer (Viola).

Blomblad kan blandas med socker och stötas i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen. Eller så kan du smaksätta smör genom att lägga blomblad runt en smörbit i silduk som sedan får ligga svalt över natt.
Spisa.nu skickar även med en Varning: Var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att de inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen.

Tidningen Helsingborgs Dagblad publicerade för några år sedan en artikel från TT-Spektra med rubriken Blommor i maten är hälsosamt.

På sajten www.forum.odla.nu  hittade vi ett recept på mixad sallad med tulpaner och andra blommor:
Blanda ihop:
Lollo rosso
Romansallad
Frisésallad
Rosésallad
Isbergsallad
Tulpanblad
Violblad
Ringblomsblad
Rosenblad

Gör en god vinaigrette. Blanda i den så sent som möjligt för att behålla salladens fräschör i det längsta. Hyvla parmesan över.
Källor:
http://www.spisa.nu/3.16336/varufakta/atbara-blommor/
http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=81083&st=920&p=997007&#entry997007
http://hd.se/mer/2006/08/03/blommor_maten_aer_haelsosamt/

2 comments for “Prova en sallad med tulpan på tulpanens dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *