Så åker då granen ut!

DSC_0218 julgtan

Tjugondag Knut är julen slut.

Tjugo dagar efter julafton, det vill säga den 13 januari, är julen till ända. Äntligen tänker vissa, nu blev det tomt och mörkt igen känner andra. I de flesta länder slutar julen den 7 januari i samband med trettondagen, men här i Sverige valde man en gång att förlänga firandet en vecka, vi behöver väl det för att klara januari kan tyckas.

 

På Nordiska Museets webbplats går det att läsa att den 13 januari, det vill säga tjugo dagar efter jul, är julen slut. Tjugondag jul eller tjugondag Knut firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. På andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Det gällde även i Sverige en gång. Den 13 januari har Knut namnsdag och denna dag är uppkallad efter en dansk hertig, Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131. Han blev senare ett helgon. Han dog just dagen efter trettondagen, då julen var slut. På1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav. När julen förlängdes flyttades samtidigt namnet Knut.

Dagen firas ofta med att man kastar ut julgranen. Men innan det har man ofta en fest som går under namnet julgransplundring. Enligt Nordiska Museet hade julgransplundringen sin storhetstid främst under efterkrigstiden, men firas på vissa håll fortfarande. Främst är det nog föreningar som passar på att fira dagen. Under 1900-talet har tjugondag Knut kommit att associeras just med barn och godis.

Julgransplundring är kul.
Foto: Caroline Maino

Bakgrunden till festen denna sista dag har troligen med en annan Knut att göra. Det fanns en konung som hette  Knut, även han dansk och helgonförklarad, som var beskyddare av de medeltida Knutsgillena. Dessa gillen arrangerade ibland knutsbaler, vilket sannolikt påverkar tjugondag Knut och julgransplundringarna. Sannolikt har de upptåg som man kunde se i bondesamhällets byar vid denna tidpunkt påverkat dagens julgransplundringar. Då sprang barn och unga omkring och tiggde mat och dryck till sista julstugan, samtidigt som de ropade ut julen.

Vid denna högtid kläs granen med godis och småpresenter som barnen, vid plundringen, får plockat till sig. Men, först ska julen dansas ut med ringdansar kring granen.

Källor:

http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/tjugondag-knut

http://www.jul-i-sverige.se/tradition/tjugondag-knut.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *